Lørdagsuniversitetet

Lørdagsuniversitetet

Lørdagsuniversitetet gir deg populærvitenskapelige foredrag og intervju med forskere ved UiT Norges arktiske universitet. Rett på øret – der og når det passer deg! Noen episoder er opptak av foredragsserien Lørdagsuniversitetet, som skjer månedlig i Tromsø. Andre episoder er intervjuer og samtaler med forskere ved UiT. Vi gir deg ny og fascinerende kunnskap som kombinerer det interssante med det viktige. Finn flere podkaster fra UiT på https://uit.no/podkaster

Avsnitt(28)

#15 Marius Storvik | Magi, makt og menneskerettigheter

#15 Marius Storvik | Magi, makt og menneskerettigheter

Marius Storvik, førsteamanuensis ved juridisk fakultet vedUiT, deler sine innsikter fra en reise som utfordret hans forståelse av tro,rettferdighet og makt. Med utgangspunkt i sine opplevelser i Ghana, utforsker Storvik hvordan tradisjonelle trossystemer, som forbannelser, kan fungere som effektive sosiale reguleringsmekanismer, og hvordan disse kan sammenlignes med moderne rettssystemer.

31 Mars 42min

#14 Brynhild Granås | Allemannsrett og allemannsplikter

#14 Brynhild Granås | Allemannsrett og allemannsplikter

Allemannsretten. Retten vi har til å benytte oss av natur og utmark, uansett hvem som eier grunnen.   Og pliktene som følger med, om at opphold og ferdsel skal skje på ansvarsfull måte. Om å vise hensyn og rydde opp etter oss. Vekst og endringer i friluftsliv og turisme setter allemannsretten under press. I det offentlige ordskiftet spør man seg hvordan det egentlig står til med folkeskikk og omtanke for natur. Noen problematiserer også reiselivets kommersielle bruk av allemannsretten. I denne episoden får vi høre Brynhild Granås, førsteamanuensis ved institutt samfunnsvitenskap, og leder av forskningsgruppa "Allemannsrettens omstridte natur" ved UiT. Granås ser nærmere på hva ansvarlig bruk av allemannsretten handler om . Hvor gode er vi il å forstå våre plikter når vi bruker allemannsretten, og ikke bare «ture på»? Hvordan utvikles vår evne og vilje til å ta hensyn og vise varsomhet når vi er på tur?

7 Jan 38min

LU-mini #12 Jeanette Grunnvåg | Antibiotikaresistens er uunngåeleg. Så kva kan vi gjere?

LU-mini #12 Jeanette Grunnvåg | Antibiotikaresistens er uunngåeleg. Så kva kan vi gjere?

Evolusjonen og at det rett og slett er sjukt mange bakteriar gjer at resistensen kjem før eller sidan. Men det er løysningar på gang – og du kan gjere mykje sjølv! Jeanett Grunnvåg er stipendiat hjå Institutt for medisinsk biologi på UiT og medlem i CANS – UiT sitt senter for forsking på antibiotikaresistens. I denne episoden av LU-mini forklarar ho kva det er, kva forskarane prøver å få til og kva du kan gjere for å hjelpe. Finn fleire podkastar frå UiT på UiT sin podkast-side! Episodeillustrasjon:  Aiman Dairabaeva / Mostphotos

21 Nov 202420min

#13 Marianne Neerland Soleim | Andre verdenskrig og frigjøring i nord

#13 Marianne Neerland Soleim | Andre verdenskrig og frigjøring i nord

Krigsårene satte dype spor i sivilbefolkningen i nord og tilværelsen kunne være både hverdagslig, vanskelig og brutal. Frigjøringen kom som en lettelse for mange og som et oppgjør for andre.   I dette foredraget får du høre Marianne Neerland Soleim, professor i historie ved UiT, og mer om hvorfor er de siviles historie og fortellinger om fangenskap fra andre verdenskrig i nord fortsatt er viktig.  Og hvordan dette preger minnet om frigjøringen i nord.

22 Okt 20241h 2min

Et destabilisert Russland, trusselscenarier og konsekvenser for Norge 

Et destabilisert Russland, trusselscenarier og konsekvenser for Norge 

På Arendalsuka 2024 arrangerte UiT panelsamtalen "Et destabilisert Russland – trusselscenarier og konsekvenser for Norge". I denne episoden av Lørdagsuniversitetet får du høre et opptak av samtalen, hvor vi spør hva som vil skje hvis det blir et regimeskifte i Russland? Kan et ustabilt russisk samfunn bli en trussel mot Norge? Medvirkende fra UiT er professor Kari Aga Myklebost og prorektor for forsking og utvikling, Jan-Gunnar Winther. I tillegg hører du utenriksminister Espen Barth Eide, Katarzyna Zysk, professor ved Institutt for forsvarsstudier, Karsten Friis, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt og Arild Moe, seniorforsker ved Fridtjof Nansens institutt.

5 Sep 202449min

#12 Gaute Svensson | Hvor ble det av sjømaten i reiselivet?

#12 Gaute Svensson | Hvor ble det av sjømaten i reiselivet?

Stadig flere velger Tromsø og Nord Norge som reiselivsdestinasjon.   Til tross for kvaliteten på råvarer fra sjømatnæringa, gode restauranter og rik kysthistorie, så er ikke fisk og skalldyr blitt en råvare for reiselivet på linje med andre attraksjoner.   I dette foredraget, i samarbeid med Sjømatfest, får du høre Gaute Svensson, Førsteamanuensis i Reiselivsstudier ved UiT om lokal historie rundt reiseliv og sjømat og hva vi kan gjøre for å ta Sjømaten ut av attrasksjonssyggen.

6 Juni 202450min

#11 Tina Pettersen Engseth | Menstrausjonssyklusen i trening, prestasjon og velvære

#11 Tina Pettersen Engseth | Menstrausjonssyklusen i trening, prestasjon og velvære

Mange jenter og kvinner opplever at menstrausjonssyklus og bruk av hormonell prevensjon påvirker både fysisk og mentalt. I denne episoden får du høre Tina Pettersen Engseth ved Idrettshøgskolen ved UiT Norges Arktiske Universitet. Engseth har forsket på hvordan syklus og prevensjon påvirker trening, prestasjon og restitusjon hos den kvinnelige idrettsutøveren. Du vil mer om hva du selv kan gjøre, hva du kan være oppmerksom på og hvilke paralleller vi kan trekke mellom toppidrett og hverdagsliv.

6 Maj 202441min

#10 Ketil Lenert Hansen | Psykisk helse og levekår blant samisk ungdom

#10 Ketil Lenert Hansen | Psykisk helse og levekår blant samisk ungdom

Psyhkalaš dearvvašvuohta ja eallinláhki sámi nuoraid gaskkas. Hva er status på psykisk helse blant samisk ungdom i dag og hvilke trekk kan vi gjøre for å ta hensyn til det som er viktig for dagens samiske ungdom?   I denne episoden får vi høre Ketil Lennert Hansen, professor ved det helsevitenskaplige fakultet og RKBU Nord – regionalt kunnskapssenter for barn og unge, psykisk helse og barnevern.   Hansen er kjent er en dyktig formidler og en viktig og engasjert stemme innen samiske spørsmål om samisk helse og levekår.

4 Feb 202439min