Hvem eller hva drepte hørespillet?
Denne påsken er det premiere på lyddramaet «Ding-dong, du er død!» på NRK Radio. Vi har lyttet, og i denne episoden tar vi – kritiker og kommentator Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig – for oss hva det vil si å høre på en historie. Som jo ikke skulle føles så uvanlig, all den tid vi i dag er storforbrukere av lydbøker og podkaster. Eller?Verk og artikler nevnt i episoden:Kommentaren «Hvem drepte Radioteatret? Det er det mest gåtefulle dramaet NRK serverer denne påsken, skriver Arne Borge». https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2025/04/11/har-radioteatrets-forsok-pa-toysekrim-nadd-bunnen-na/Aksels hørespill-anbefalinger:Fugue StateThe Lovecraft InvestigationsTanisThe Black TapesModes of Thought in Anterran LiteratureDe dödas rösterElises anbefaling:Barne-tv-programmet Clangers (eller «Romlingane» som det het på norsk). Kan blant annet sees på Youtube. For eksempel dette klippet: https://www.youtube.com/watch?v=A3JDdN2FDcA Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15 Huhti 32min
Hva er kulturell kapital i 2025?
Hvordan blir overgangsalderen skildret på film og tv? Og hva skjedde egentlig med situasjonskomedien? Denne uken besvarer vi innsendte spørsmål. Aksel kommer i tillegg med rettelser, utdypninger og oppdateringer.Verk og artikler nevnt i episoden:Den britiske tv-serien The Change (2023-), laget av komikeren Bridget Christie. (Ikke tilgjengelig i Norge)Miranda Julys roman All fours (2024)Boken Hva har oljen gjort med oss (2015) av Nils Asle Bergsgard og Anders Vassenden Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8 Huhti 33min
Snehvit og de passive prinsessene
Når Hollywood lanserer sine største og dyreste filmer, gjør de det med brask og bram – i alle fall pleier de å gjøre det. Da Disney nylig hadde premiere sin nyinnspilling av Snehvit, var imidlertid markedsføringen såpass forsiktig og halvhjertet at de fikk følelsen av at de angret på at de i det hele tatt hadde laget filmen. Live action-versjonen av Snehvit og de syv dvergene fra 1937 har vært preget av problemer siden før innspillingen startet. Vi snakker om filmens kontroverser, filmens innhold og hva den sier om Disneys (og vårt eget) forhold til prinsesser.Har du spørsmål du vil vi skal diskutere? Send til: ed@morgenbladet.noAksels anbefaling: Pim & Francie, Amnesia: The Lost Films of Francis D. Longfellow og Amnesia Supplementary Newsletter No. 2 av Al Columbia.Elises anbefaling: Teksten “Hvor er alle mine hvite venner” av Hannah Wozene Kvam, publisert på Scenekunst.no: https://scenekunst.no/artikler/hvor-er-alle-mine-hvite-vennerVerk nevnt i episoden:The Story of Film av Mark CousinsTatt av vinden (1939) Regi: Victor FlemingTrollmannen fra Oz (1939) Regi: Victor FlemingWicked (2024) Regi: Jon M. Chu Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1 Huhti 36min
Hva skjedde med bruktbutikken?
Det er vår! Nesten, i hvert fall: Loppemarkedssesongen er noen sekunder unna, og reklameplakater for det store, digitale bruktmarkedet oppfordrer oss til å selge vintertøyet fremfor å legge det tilbake i skuffen. Å selge og kjøpe brukt er ikke hva det en gang var, og i denne episoden tar vi for oss brukthandelens forvandling fra et overfylt, kaotisk sted til lyse og romslige butikker. Hvordan endrer klimakrisen synet vårt på brukte varer, og hvor bærekraftig er egentlig dagens bruktmarked?Artikler nevnt i episoden:https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/gjenbruk-av-klaer-redder-overhodet-ikke-miljoet/17027742/#:~:text=Nordmenn%20er%20i%20verdenstoppen%20for,110.000%20tonn%20kl%C3%A6r%20og%20tekstilerhttps://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/gjenbruk-av-kler-ikke-sa-vanlig-som-du-trorAnbefalinger: Aksel: Podkasten Grifthorse.Elise: Boken Verdens bedste film av Sebastian Cordes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25 Maalis 30min
Det Sophie Elise-industrielle kompleks
Den nye NRK-serien Rekviem for Selina tar for seg tittelkarakterens vei fra en utstøtt tenåring i gokk, avdeling Nord-Norge til statusen som landets mest berømte – og forhatte – påvirker. Hovedpersonen Selina Isabelle er tydelig inspirert av Sophie Elise Isachsen, og Isachsen har også vært manuskonsulent på serien, som skildrer den norske rosabloggingens gullalder. Betyr det at vi endelig har fått en norsk serie som tar påvirkere på alvor? Eller er dette bare enda en brikke i det Sophie Elise-industrielle komplekset?Aksels anbefaling: Boken Industry of Magic & Light av David KeenanElises anbefaling: Dokumentaren In from the cold? A portrait of Richard Burton (1988), som er tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix.Og Elises e-postadresse, skulle du ha et kulturelt spørsmål du ønsker å få svar på: ed@morgenbladet.no (Generelle tilbakemeldinger er også svært velkomne!)Relevante artikler for episoden: Vilde Imelands skildring av bloggerens ferd mot den helproffe påvirkerbransjen:https://www.morgenbladet.no/kultur/reportasje/2021/11/12/vixen-awards-bloggerens-ferd-mot-den-helproffe-pavirkerbransjen/Anders Firing Lundes tekst om Sophie Elise som den lidende kunstneren:https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2025/02/22/sophie-elise-har-overtatt-rollen-til-den-lidende-kunstneren/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18 Maalis 32min
Nytelseskompetanse og den lille mikrofonens estetikk
Å bo i by og spise mat burde være en enkel affære. Det er det jo, for så vidt, men prøv å henge litt på sosiale medier som Instagram og Tiktok uten å bli overfalt av mattips. Her sloss små og store innholdsskapere om å fortelle oss hvor vi finner den beste burgeren, den beste fastelavnsbollen og den beste atmosfæren. Og det gjør de ved å snakke inn i en bitteliten mikrofon. Ukens tema er digital matkultur og nordmenns sterke ønske om å spise «riktig».Artikler og verk nevnt i episoden:Episoden The Non-Fat Yoghurt fra den amerikanske situasjonskomedien SeinfeldAksels artikler om mat:https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2019/11/01/tiarets-beste-matprogram-er-blitt-et-av-dets-mest-usmakelige-skriver-aksel-kielland/https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2021/06/20/nordmenns-manglende-gastronomiske-selvtillit-far-stadig-mer-kuriose-utslag-skriver-aksel-kielland/«Aftenpostens Vink bidrar til gentrifisering»: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/vgpb7m/aftenposten-vink-bidrar-til-gentrifiseringKarima Furuseth om Vink i Morgenbladet: https://www.morgenbladet.no/ideer/kommentar/2024/04/04/vink-er-en-kirkegard-for-restaurantanmelderiets-potensial-som-kunstform/Vinks svar: https://www.morgenbladet.no/ideer/debatt/2024/04/08/vi-aner-ikke-hvilke-kokker-som-er-gode-i-senga-bare-hvilke-som-er-gode-pa-smak/Vink om Dubai-sjokoladen: https://vink.aftenposten.no/artikkel/mPx9MO/dubai-sjokolade-her-finner-du-dubai-sjokolade-i-osloElises anbefaling: Dokumentaren Grand Theft Hamlet (2024), tilgjengelig på strømmetjenesten MubiAksels anbefaling: Chaos: The Manson Murders på Netflix og Pipe Rock Theory av Connor O’Malley Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11 Maalis 34min
Hva er ryggraden i filmkulturen i 2025?
Filmkulturen er ikke hva den en gang var, men det har man kunnet si på mange tidspunkter i filmhistorien. Kinobransjen har fortsatt ikke hentet seg inn igjen etter pandemien – mange analytikere spår at den aldri vil det – og filmkritikken og filmjournalistikken har blitt kraftig marginalisert sammenlignet med for 15-20 år siden. Én endring som dog synes definerende for epoken vi nå er inne i, er at film har blitt mindre av en kollektiv aktivitet. I denne episoden skal vi se nærmere på hva som utgjør ryggraden i filmkulturen anno 2025 og hva slags type kollektive opplevelser vi har i dag.Verk og artikler nevnt i episoden:NRKs Filmmagasinet om videokassetter: https://tv.nrk.no/serie/filmmagasinet/sesong/1982/episode/FFIL00000182Appen LetterboxdAnbefalinger:Elise: Filmen You hide me (1970) Regi: Nii Kwate Owoo Tilgjengelig på strømmetjenesten MubiAksel: A. S. Hamrahs gjennomgang av Oscar-filmene på N+1 og Last Week in End Times Cinema-nyhetsbrevet Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4 Maalis 35min
Hvordan lykkes som mislykket kvinne på film
28. februar 1995 dukket det opp en ny spalte i den britiske avisen The Independent. Spalten het «The diary of Bridget Jones» og var skrevet av Helen Fielding.Da spalten kom ut som bok, ble den en umiddelbar bestselger, og i 2001 kom filmversjonen, med amerikanske Renee Zellweger i rollen som erkebritiske Bridget. Nå er hun her igjen, i kinofilmen Bridget Jones: Mad about the boy, og blir tatt imot som bestevennen som har bodd i utlandet i mange år og som endelig har kommet tilbake. Plutselig har hun noe å tilby tidsånden i 2025, mener flere. I denne episoden skal vi finne ut hva.Elises anbefaling: Et takkebrev til Saddam – et soloshow av og med Galvan MehidiAksels anbefaling: The Last Showgirl (2024) Regi: Gia Coppola Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25 Helmi 32min