Som en laserstråle genom tid och rum
Det allra sista P3 Kultur skär genom dimmor, smog och snöflingor för att lysa upp framtiden. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johanna Koljonen får besök i studion av futurologerna och tankesmederna Anders Sandberg och Waldemar Ingdahl, författarna bakom den kommande boken och rollspelsmodulen "Cities on the Edge". Anders och Waldemar ritar upp ett posthuman framtidscenario där surdegarna kan vara psykoaktiva, där getter producerar silke och de genetiskt modifierade stockholmarna bor i en hipp slum - om de inte redan har laddat upp sig till något slags evigt liv i det elektroniska molnet. P3 Kulturs Sara Lundin träffar designgurun Bruce Mau för att mjölka honom på prognoser om god smak ser ut i framtiden och hur destruktiva konsumtionsmönster kan användas för att skapa ett grönt utopia. Men är elektriska sportbilar - som Bruce påstår - sexiga och en nyckel till förändring? Efter dessa tre framtidsgurus och deras visioner känner P3 Kultur-redaktionen att de inte ska vara sämre och sätter ihop sin egen amatör-think-tank för att spåna fram egna framtidsvisioner. Då handlar det bland annat om ondskefullt jazzimproviserande robotar, dockteater, om hur fräscha och ny-yogade artister kan skada musiken, samt om det enda som egentligen är konstant i värld - nämligen den evigt unga artisten och skådespelaren Cher. Vad som än händer med jorden så kommer hon alltid att finnas. I poddversionen av det sista P3 Kultur blir det dessutom en bonus: Moa Svan, känd från P3 Kulturs boxcirkel, spår i blad och rapporterar från den japanska té-staden Uji om hur det grönt té kommer att påverka dryckernas och mindfullhetens framtid. Om inte något blaskigt som kalla chai macha hinner förstöra allt innan dess.
9 Jan 20111h 17min
Guldkorn från P3 Kulturs radiogruva
Johanna Koljonen och P3 Kultur-redaktionen har gått igenom hårddiskar, rullband och USB-minnen i jakt på de starkaste lysande guldkornen ur de gångna 240 timmarnas sändningar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hör om hur en verklighetstunnel fungerar, om varför R. Kelly dirigerar med lasersvärd och vilken koppling som finns mellan Marit Bergmans rosa tonårsfrisyr och webbrevolutionen. Missa heller inte historien om hur ett judiskt bröd förändrade det svenska medieklimatet, hur ett popkulturellt medborgartest kan låta och den fascinerande historien om hur Thorsten Flincks röst hamnade i Gunvald Larssons mun. Dessutom summerar Roger Wilson sitt år som hängiven läsare av b-kändis-självbiografier. Vad har han egentligen lärt sig av att läsa Tori Spellings mammas livsvisdomar. Och hur har Roger mått? Allt detta och mycket annat i P3 Kulturs stora feta best of-program.
2 Jan 20111h 14min
P3 KULTUR 20101226 2010-12-19 kl. 14.03
P3 KULTUR 20101219/20101226 Förlängt jul-nördorama med Johanna Koljonen. Javisst, det är P3 Kulturs stora feta julprogram! Den definitiva filmkritikerpanelen - Niklas Eriksson, Emma Gray Munthe och Roger Wilson - listar sina favoritjulfilmer i olika genren och diskuterar bland mycket annat varför en animerad och tomteklädd bajskorv förkroppsligar julens budskap allra bäst. I kunskapslyftet går vi till botten med Ingmar Bergmans sista långfilm Fanny och Alexander - en julfilm-not-julfilm som innehåller dolda influenser från Dallas, The Shining och gladporr. Gästmentorer är Bergmanforskaren Maaret Koskinen och Fanny och Alexander-fanet Emilie Lindberg (som sett filmen cirka 100 gånger). Och sist men inte minst så blir det final i Boxcirkeln, där de sista två avsnitten ur sport- och småstadsdramat Friday Night Lights diskuteras! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
19 Des 20101h 35min
Finnar i Svenneland
P3 Kultur åker på dragspelsallsång på en spårvagn i Stockholm för att fira Finlands självständighetsdag - och ger oss entusiastiskt ut på jakt efter mer finsk kultur i Sverige! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi möter fotografen Nina Korhonen, bosatt i Stockholm, som slutfört ett fotoprojekt om sitt liv och sin familj i Finland, Sverige och USA. Seriens andra bok, Anna Amerikan mummu, beskriver hennes mormor som på 1950-talet – med deras stöd – lämnade man och barn för att följa sina drömmar till Amerika. En annan finsk mummu är aktuell på Dramaten, där Tanja Lorentzon spelar sin familj i tre generationer i den hyllade föreställningen Mormors svarta ögon. Vi möter hennes mormor under finska vinterkriget, hennes mamma som emigrerade till Sverige och Tanja själv i tioårsåldern i ett miljonprogram i Tumba. P3 Kultur hälsar på i Tanja Lorentzons loge för ett samtal om stora invandrarfamiljer, pappors stolthet och sorgen efter ett förlorat språk. För att fira biopremiären av den fantastiska Svinalängorna gör vi nedslag i två punkter av dess förhistoria. Vi ringer Nanna Huolman för att prata om den första Sverigefinska filmen, Kid Svensk (2007) – och målar ett porträtt av demonregissören och scenskolerektorns Jouko Turkka, kroppsvätskornas Bergman, som på 80-talet revolutionerade den finska skådespelarkonsten. Kroppsvätskor och lerbrottning i Turkkas anda har Boxcirkeln också hittat i avsnitt 18-20 av teveserien Friday Night Lights, som avhandlas i närsynt detalj under gruppens nästsista möte! Och självklart rapporterar vi om framstegen i vårt kollektivkonstverk, Jantelagens väktare!
12 Des 201039min
Kläder, smink och positivt tänkande
P3 Kultur gör sitt ytligaste avsnitt någonsin och pratar kläder, smink och positivt tänkande! Vi träffar en fnissig Janie Bryant, kostymdesigner för Mad Men och Deadwood, för att fråga hur man blir hon, hur hon klär sig privat och hur det känns, just nu, att Mad Men tar över världen. Vi besöker kostymverkstaden på Stockholms Stadsteater tillsammans med Charles Koroly för att klämma på klänningarna han lät sy upp av sönderklippta secondhand-fynd för produktionen av Shakespeares Trettondagsafton. Den handlar om ett skeppsbrott och dräkterna är (förutom hisnande vackra kreationer) konceptuella illustrationer av begreppet varje människa är en ö. Annika Stödberg, maskören bakom bland annat Jägarna och Göta kanal, kommer till studion för att berätta om stilidealen i Knohult anno 2011 inför den kommande svenska storpremiären Åsa-Nisse 21. Hon har med sig den tunnaste peruk vi nånsin sett - den spelar Henrik Dorsins comb-over i filmen - samt en gles mustasch och ett antal seriemördarvidriga löständer i olika burkar. Dessutom pratar vi med författaren Barbara Ehrenreich om varför det är sunt att vara lite grinig. Hon berättar om de utbredda vidskepelsen som kallas positivt tänkande och hur den har förstört människors liv, förhindrat revolutioner och sabbat den globala ekonomin. B-kändisbiografibokklubben läser Reichen Lemkuhls självbiografi Heres What Well Say. Näeh, vi vet inte heller riktigt vem han är, men han har varit ihop med Lance Bass och vunnit äventyrdokusåpan The Amazing Race. Vår bokklubbsciceron Roger Wilson satt uppe nästan hela natten för att bli klar i tid och boken var så bra att hans knappt ångrar sig! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
8 Des 20101h 1min
Kreativa galenskaper
*P3 KULTUR 20101128* * * *Nördorama med Johanna Kojonen. P3 Kultur ger sig in i den kreativa galenskapen! Författaren Maja Lundgren, aktuell med terapiromanen Mäktig Tussilago och själv koko-stämplad i debaclet efter hennes självbiografiska bok Myggor och tigrar kommer på underbart besök för att snacka galna konstnärsgenier. Kia Berglund från Teater Giljotin berättar om arbetet med totalföretsällningen föreställningen Bli en dåre, som är 48 timmar lång och redan i repetitionsstadiet har fått en del av skådespelarna att balla ur. Vi möter även skådespelaren Lisa Lindgren för att kolla hur man som normalstörd förbereder sig på rollen som bipolär i uppsättningen av Ann Heberleins Jag vill inte dö jag vill bara inte leva på Göteborgs stadsteater. Dessutom hälsar vi på hos serietecknaren Nina Hemmingson (Så jävla normal) och Boxcirkeln sammanträder över ytterligare fyra avsnitt av småstadsdramat Friday Night Lights.* Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. P3 Kultur ger sig in i den kreativa galenskapen! Författaren , aktuell med terapiromanen Mäktig Tussilago och själv koko-stämplad i debaclet efter hennes självbiografiska bok Myggor och tigrar kommer på underbart besök för att snacka galna konstnärsgenier. Även Kia Berglund från Teater Giljotin tittar förbi för att berätta om föreställningen , som är 48 timmar lång och redan i repetitionsstadiet har fått en del av skådespelarna att balla ur. Vansinnet är verksamt även på Göteborgs stadsteater, där Ann Heberleins uppmärksammade Jag vill inte dö jag vill bara inte leva har blivit dramatiserad och fått en premiär i veckan. P3 Kultur möter skådespelaren Lisa Lindgren för att kolla hur man som normalstörd förbereder sig på rollen som bipolär. Dessutom hälsar vi på hos serietecknaren Nina Hemmingson (Så jävla normal) för att kolla om man måste vara lite tokig själv för att rita galna serier. Och på tal om serier är det tecknardags i . Och vad mer? Jo, samlas för att diskutera rasism och sexdebut i avsnitten 14-17 av första säsongen av TV-serien Friday Night Lights!
28 Nov 20101h 6min
Plats på scen för P3 Kulturs superhjältar (samt två serieutopister, en tankeläsande norsk författare och ’N Sync-kosmonauten)
Hjältesagor är för människor vad vatten är för fiskar! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Så tror vi på P3 Kultur och så tror redaktionen för den nystartade serietidningen , som ska utkomma fyra gånger om året med nytecknade svenska episka genreserier i fyrfärg! Vi får besök av serietecknarna Fabian Göransson (som tidigare besökt programmet med sin serieversion av August Strindbergs Inferno) och Lisa Medin (som har varit en av våra lärare i P3 Kulturs stora serieskola). De berättar om varför den svenska serievärlden behöver jättelika kampsynthar, tekno-organiska tentakelpalats och storartade superhjältar just nu. Superhjältesäsongen rullar igång på allvar när vi har världspremiär för radiopjäsen Jantelagens väktare! Den har P3 Kulturs geniala lyssnare skrivit tillsammans, och nu presenteras de för första gången för världen – SÄPO-agenten Pilgiftsgrodan, Norrlands hjältar Järnmannen och Myggan, superstalkern från Göteborg som kallas Göttmosarn, Ångermanländska Ystaren, Nystaren och Spinnarkvinnan, samt självklart Folkhemmets försvarare, krigaren från det kalla krigets dagar – EN SVENSK TIGER. Dessutom göra kronprinsessan Victoria och Daniel Westling superseriepremiär. Härnäst ska Jantelagens väktare bli en serie som vi ska teckna tillsammans! Läs mer på -bloggen! På tal om lite udda och kantiga karaktärer med nordiska särdrag får vi besök i studion av Erlend Loe, som möter P3 Kulturs Tommie Jönsson i ett lite för intimt samtal om tankeläsning, germanofili och erotiska fantasier kring Nigella Lawsons gärning och person. Dessutom läser vi Sara Olaussons nya serieversion av Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang, karaktärer som gott skulle kunna existera även i Erlend Loes fiktiva universa. B-kändisbiografibokklubben släpper hösten idrottstema och övergår i ett slags innehållslig stafett, där vår ciceron Roger Wilson – Sveriges mest masochistiske bokslukare – har för avsikt att läsa böcker som har nåt slags koppling till varandra. Eftersom han dock måste börja någonstans börjar han med boyband-memoaren Out of Sync, skriven av N'Syncs homosexuelle bassångare Lance Bass. Lite som en superhjälte har Bass flera identiteter – han är inte bara en skönsångande tjejidol! Roger kommer till studion för att bland annat berätta on de fyra månader Lance Bass tillbringade i ryska Zvyozdny Gorodok (Star City) för att utbilda sig till en kosmonaut.
22 Nov 201058min
Myt, sanning och kulturkonsekvens
Veckans P3 Kultur reflekterar över undergångsromantik, genuinitet och fiktion i ljuset av tre intressanta fall: Joaquin Phoenix, JT LeRoy och Keith Richards. Phoenix och hans svåger Casey Afflecks festivalaktuella mockumentär I'm still here är en fejkad men uppriktig berättelse om hur det kunde ha gått till om Phoenix ballade ur, drogade ner sig och hoppade av sin karriär för att i stället sätta som mål att släppa en hiphop-platta med P Diddy. För att lycka med luret syltade duon bland annat in Ben Stiller, oscarsgalans globala tv-publik och David Letterman. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det slog oss att Phoenix film sammanfaller med tioårsjubileumet av publikationen av JT LeRoys debutroman Sarah. Sarah var "En fruktansvärd berättelse, omöjlig att värja sig emot” (SvD), LeRoy ett "litterärt underbarn" (Smålandsposten), och "en författare med ett oerhört stort mod" (Göteborgsposten) "med en så självklar och påträngande litterär kraft att man häpnar” (Södermanlands tidningar). LeRoys självbiografiska berättelse om att växa upp i våld och missbruk, som pojkhora längs USA:s motorvägar tillsammans med en djupt dysfunktionell prostituerad mamma, gjorde den unga överlevaren till ett slags litterär rockstjärna, som togs i beskydd av folk som Madonna, Courtney Love och Winona Ryder. Man kan säga att recensenten i Folket i Bild kom allra närmast i sin beskrivning: ”Det som LeRoy berättar är så utlämnande att jag ibland måste läsa om vissa stycken för att övertyga mig om att jag läst rätt. Det som beskrivs är så fjärran från den verklighet de flesta av oss känner.” Några år senare kom New York Times med nyheten att . Vi har talat med Laura Albert, som skrev böckerna, Savannah Knoop, som spelade rollen som JT i offentligheten, och Anna-Lena Jönsson, som var JT:s svenska förläggare. Dessutom får besök i studion av kritikerna Tomas Hemstad, som träffade JT LeRoy i Stockholm när det begav sig, och Alice Kassius Eggers, som menar att det inte får spela någon roll huruvida författare finns på riktigt eller inte. Vår kopplar också ihop Fröken Ur med Rolling Stones-gitarristen och Disney-piraten Keith Richards i ett unikt samtal om att skriva sina memoarer när det är svårt att hålla ordning på alla minnen av röjiga händelser. Vad är verklighet och vad är rockmytologi? Eftersom Richards utgör ett dokumenterat hot mot svenska rockjournalister kompletterar vi med ett samtal till London, där Andres Lokko från organisationen Rockjournalister utan gränser står redo med kommentarerna. Vårt reportage om i programmet för två veckor sedan får en pendang då vi ringer Shakeb i Kabul för att kolla säkerhetsläget för världens mest populäre svensktalande pop-tv-programledare i krigets Afghanistan. Dessutom sammanträder Boxcirkeln, som har sett avsnitt 10-13 av första säsongen av Friday Night Lights.
14 Nov 20101h 13min