Vikingafiktion och vendelrevansch

Vikingafiktion och vendelrevansch

Vikingatiden får smak och färg när arkeologen Agneta Arnesson Westerdahl skriver sina historiska romaner. Kanske behöver forntiden en skopa fantasi för att väckas till liv?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Arkeologen Agneta Arnesson Westerdahl använder vetenskapliga fakta och aktuella utgrävningar för att måla upp sin bild av vikingatiden. Den tredje delen i hennes ”Vikingaserie”, Offergudar, är nu aktuell och Tobias Svanelid möter henne på Torsburgen på Gotland för att ta reda på hur skönlitteratur kan göra historien mer levande. Dessutom jämförs vikingaön Gotland med Bornholm, två östersjööar som präglade vårt område för mer än tusen år sedan.

Länge har vendeltiden fått stå i skuggan av sin världskända lillasyster vikingatiden, men författaren Kristina Ekero Eriksson vill ändra på det med sin aktuella bok Vikingatidens vagga där hon målar upp vendeltidens dynamiska period som började med en fimbulvinter och la grunden till allt vikingarna senare kom att bli kända för.

Oppdag Premium

Prøv 14 dager gratis

Prøv gratis
Arrow Right

Episoder(500)

Skotten som formade USA

Skotten som formade USA

Vid Lexington 1775 avlossades skottet som ekade världen över och markerade starten på Amerikas frihetskrig. Dessutom om kylskåpets 100-åriga historia! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. För 250 år sedan mötte brittiska soldater och amerikanska rebeller vid byarna Lexington och Concord. Britternas uppdrag var att avväpna rebellerna och hitta deras vapengömmor, men istället drevs man på flykten i två slag som kommit att markera startpunkten på det Amerikanska frihetskriget.Tobias Svanelid samtalar med Ingvar Sjöblom om vad som hände vid Lexington och Concord 1775 och hur den här historien har påverkat dagens USA.Dessutom om kylskåpets historia. En svensk uppfinning som för 100 år sedan tog världen med storm och förändrade vårt sätt att lagra och laga mat!Och så svarar Dick Harrison på frågan om varför vi egentligen behöver lära oss historia!

6 Mai 44min

Vietnamkrigets sista timmar

Vietnamkrigets sista timmar

Den 30 april 1975 kapitulerade Saigon för nordvietnamesiska styrkor och USA:s krig i Vietnam var definitivt över. Vi berättar om det blodiga slutet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det var ett krig som USA ärvde från Frankrike och som skulle orsaka miljoner människors död. Det var också ett krig som USA vann på slagfältet med ändå förlorade på grund av en krigstrött opinion och oklara krigsmål. Tobias Svanelid samtalar med militärhistorikern Marco Smedberg om Vietnamkrigets slut och Saigons fall i april.Dessutom uppmärksammar vi 70-åriga svenska charterresan som genom decennierna tagit miljontals svenskar till solen men som förändrats från lyx till vardag och som plågats av diktaturkritik, pandemier och flygskam.

29 Apr 44min

Sveriges förste jude

Sveriges förste jude

Aaron Isaac var för 250 år sen den förste jude som fick bosätta sig i Sverige. Vi berättar hans historia och uppmärksammar ambassadockupationen 1975. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. På vinst och förlust reste den tyske juden Aaron Isaac till Sverige på 1770-talet. Hans resa kom att markera startpunkten för ett svensk-judiskt liv, då hans ankomst ledde till nya regler för hur och var judar fick bo och verka inom Sveriges gränser. Historikern Carl Henric Carlsson berättar om Aaron Isaacs äventyr och vilken roll han hade i att förändra det svenska samhället.Dessutom uppmärksammar vi 50-årsminnet av Röda Arméfraktionens ockupation av Västtyska ambassaden i Stockholm i april 1975. Händelsen rapporterades minut för minut av SVT och Sveriges Radio och kom att förvandla det oskuldsfulla Sverige.Programledare är Tobias Svanelid.

22 Apr 44min

Tullarnas historia före Trump

Tullarnas historia före Trump

Tullarnas historia är lika gammal som handelns, men varför heter det Skanstull och vad var tankarna med merkantilism? Och så pratar vi barnhusbarn! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Urban Björstadius och Tobias Svanelid gräver ner sig i tullarnas långa historia och en tid när Sverige hade gott om handelshinder mellan stad och land och mellan Norrland och resten av riket. Men vad kan vi dra för historiska lärdomar av höga tullar?Och så går vi ut på Stockholms gator på jakt efter barnhemsbarnens historia. Allmänna Barnhuset i Stockholm har under 400 år tagit emot barn, först på 1600-talet fattiga och tiggande barn och sedan oönskade ungar som 1800-talets föräldrar inte kunde ta hand om. Men vad har präglat äldre tiders barnomsorg och vad kan historien lära oss om hur vi idag ska ta hand om de barn som utmanar familjer och samhället?

15 Apr 44min

Historiens första vikingatåg

Historiens första vikingatåg

I estniska Salme begravdes 41 vikingar från Mälardalen. Fynden berättar historien om det första kända vikingatåget, och också om vikingakungen Ingvar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Runt år 2010 gjordes sensationella fynd på estniska ön Ösel. Två skepp hade begravts tillsammans med sina besättningar, som tycktes ha stupat i strid. De gravlagdas vapen och övriga tillhörigheter berättade om de sannolikt kommit från Mälardalen, men att de stupat under sin expedition på andra sidan Östersjön.Nu ställs fynden ifrån Salme ut i Sverige för första gången. Odd Johansen och Johan Runer på museet Vrak berättar om fynden och vad de kan berätta om striden och vikingatåget på 700-talet. Dessutom gräver arkeologen Jonathan Lindström och filologen Daniel Sävborg djupare i berättelserna kring Salme och reder ut om det kan vara fornkungen Ingvar som faktiskt ligger begravd i ett av skeppen.Programledare är Tobias Svanelid.

8 Apr 44min

Schack - ett spel på liv och död

Schack - ett spel på liv och död

Schack har spelats i 1500 år men alltid förändrats av de kulturer där det spelats. Vi tar reda på hur, och granskar också aktuella Assassin's Creed! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Från början var schack ett utbildningsverktyg för indiska prinsar och generaler som ville veta hur de skulle vinna på slagfältet. Vetenskapsradion Historia dyker ner i schackspelets vindlande historia, och hur spelet påverkats av såväl indisk, arabisk och europeisk kultur. Arkeologen Peter Carelli har undersökt vad de medeltida schackpjäserna kan säga oss idag.Dessutom pratar vi med utvecklarna av aktuella Assassin's Creed Shadows, den senaste varianten i datorspelsserien som sålt mer än 200 miljoner exemplar till spelare som vill smyga, hoppa och lönnmörda i historiska miljöer. Hur mycket inflytande har historikerna på spelutvecklingen?Och så svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om varför och hur länge vi har skakat hand genom historien.Programledare är Tobias Svanelid.

1 Apr 44min

De vill stoppa Putins historiekrig

De vill stoppa Putins historiekrig

Historiker utan gränser kämpar för att vinna historiekrig i världens konflikter. Nu står skyttegravarna mellan den ryska och ukrainska historiesynen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I tio år har det finska initiativet Historiker utan gränser med små resurser arbetat för att föra samman historiker från olika sidor i världens konflikter. Ryska och ukrainska. Palestinska och israeliska. För idag har historia blivit ett vapen som används för att rättfärdiga krig och motivera ockupationer menar initiativtagaren Erkki Toumioja och den ukrainske historikern Georgiy Kassianov.Dessutom uppmärksammar vi de fejkade hällristningarna som länge lurade Riksantikvarieämbetet och utmanade den vedertagna bilden av bronsåldern. Arkeologen Mats Burström berättar om hällristningsjägaren som kan ha varit samma person som utfört ristningarna. Allt för att försköna forntiden och lägga historien tillrätta.Programledare är Tobias Svanelid.

25 Mar 44min

Expedition Karthago del 3 - undergång och pånyttfödelse

Expedition Karthago del 3 - undergång och pånyttfödelse

I ruinerna av det krossade Karthago vandrar Tobias Svanelid och Richard Holmgren bland antika bad och gladiatorarenor. Roms ärkefiende blev romerskt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det tredje puniska kriget innebar Karthagos undergång, även om det där med att plöja ner salt i åkrarna nog var en överdrift, menar arkeologen Richard Holmgren. Men några generationer efter stadens fall återuppstod Karthago som en romersk stad, med typiska badhus, och med amfiteatrar där Hannibals elefanter hetsades mot Atlaslejon. Resterna av detta romerska Karthago syns betydligt tydligare än de äldre lämningarna och berättar om en imperialistisk politik för 2000 år sedan.Men allt i den feniciska kulturen försvann inte med Karthagos fall, deras alfabet lever vidare i vårt eget, avslutar Richard Holmgren på Hannibalstationen i det moderna Tunis.

18 Mar 44min

Prøv gratis for å se alle episoder
Arrow right

Reklamefrie Premium-podkaster

Hør populære podkaster som Storefri med Mikkel og Herman, Ida med hjertet i hånden, Krimpodden og mye mye mer

Skap din egen podkastboble

I appen skaper du ditt eget bibliotek med favoritter, og vi gir deg også anbefalinger til podkaster du ikke kan gå glipp av.

Prøv 14 dager gratis

Dersom du er ny Podme-bruker får du 14 dager gratis prøveperiode når du oppretter abonnement

Premium

kr 99/mnd

  • Tilgang til alle Premium-podkaster
  • Alle podkaster fra VG, Aftenposten, BT og SA
  • Tilgang til alle våre Premium-podkaster
  • Ingen bindingstid. Avslutt når du ønsker
Prøv 14 dager gratis

Historiene og stemmene du vil høre

Ubegrenset tilgang til alle dine favorittpodkaster

Les mer
Arrow Right