DNA-detektiven: ”Ny lag kan lösa kalla fall på en dag”
P3 Krim8 Jan

DNA-detektiven: ”Ny lag kan lösa kalla fall på en dag”

Dubbelmordet på en liten pojke och en kvinna i Linköping 2004 var olöst i 16 år, tills polisen fick hjälp av släktforskaren Peter Sjölund, nu berättas historien i en ny tv-serie och till sommaren kan en lagändring ge hopp i kalla fall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En oktoberdag 2004 höggs en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna ihjäl på öppen gata i Linköping. De var på väg till skola och jobb och kände inte varandra. Gärningsmannen försvinner spårlöst.
Dådet drabbar hela staden och utredningen växer till att bli den största efter Palmemordet men åren går.


16 år senare tar DNA-detektiven, släktforskaren, Peter Sjölund kontakt med Linköpingspolisen. Det har skett ett genombrott i USA, där har polisen använt kommersiella släktforskningsdatabaser och hittat en av landets värsta seriemördare och våldtäktsmän – The Golden State-killer.


”Det är jättemycket färre pusselbitar än i vanliga fall men det kommer gå att lösa. Frågan är bara hur lång tid det tar. Har ni hans DNA, då kommer jag att hitta honom”, säger Peter Sjölund.


Det tar fem veckor, sedan finns två namn kvar. Det är två bröder – det är bara någon av de två männen i hela världen som kan ha lämnat DNA på brottsplatsen i Linköping. Den skyldiga visar sig vara lillebrodern, som senare döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.


”Jag minns samtalet till den här änkemannen vars fru abrupt togs ifrån honom, det var väldigt starkt att få berätta att vi hade hittat gärningspersonen”, säger kriminalkommissarie Jan Staaf.


Efter framgången med dubbelmordet i Linköping tog det stopp, att använda sig av släktforskningsdatabaser på det här sättet skulle visa sig bryta mot lagen, menade Integritetsskyddsmyndigheten. Men nu till sommaren kan en lagändring bli verklighet, som gör det möjligt för polisen att använda sig av metoden – och det öppnar upp för att lösa flera kalla mord.


”Med rätt förutsättningar skulle vi kunna lösa ett kallt fall som kanske varit kallt i 20 år på en dag, den möjligheten får man inte missa”, säger släktforskaren Peter Sjölund.

Programledare: Petra Berggren och Linus Lindahl

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

Oppdag Premium

Prøv 14 dager gratis

Prøv gratis
Arrow Right

Episoder(363)

Operation Beta – dom farligaste männen: ”Ska veta att vi har koll på dem”

Operation Beta – dom farligaste männen: ”Ska veta att vi har koll på dem”

I det här avsnittet följer vi med Citypolisen i Stockholm på ett ovanligt uppdrag, de ska göra hembesök hos män som misstänks för- eller har dömts för våld i nära relation. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Våldsutövaren ska förstå att polisen ser mig, polisen håller koll på mig. Det jag gör är inte acceptabelt och det finns hjälp att få”, säger polisen Emma som tillsammans med kollegan Johann jobbar i den så kallade SUB-enheten, som står för särskilt utsatta brottsoffer. Den här veckan har man en insatsvecka. En vecka där man satsar på något som var helt otänkbart för bara några år sen: uppsökande och förebyggande arbete mot gärningspersoner som polisen har flaggat som farliga för kvinnor. ”Han trodde ju att han skulle få åka med först. Det var hans inställning. Han trodde att vi skulle hämta honom”, säger polisen Johann, efter att ha kommit ut från en av männen. Mannen har tackat ja till hjälp, nu väntar samtal från en socialsekreterare som polisen jobbar tätt ihop med. Vid sidan av det lokala arbetet ute i verksamheten har polisen sedan sommaren 2023 en nationell satsning, Operation Beta. I den har runt 800 namn, flest män men även några kvinnor, noterats – det är personer som uppfyller flera riskkriterier för att utöva dödligt våld i nära relation. I det här avsnittet ska vi titta närmare på hur det arbetet går till och också den kritik som förts fram internt mot hur polisen jobbar mot våld i nära relation. I en färsk rapport, från Operation Beta har man analyserat misstänkta mord på 17 kvinnor. Och kritiken mot polisens brister i det arbetet är svidande – flera av kvinnornas liv hade gått att rädda.”Var någonstans gick det här fel? Man tar på sig glasögonen och så frågar man sig hade hon levt om vi hade gjort på det här sättet istället kontra det vi gjorde? Och den är rätt smärtsam att göra”, säger Jale Poljarevius, nationell chef för Operation Beta. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

7 Mai 45min

Trippelmordet – vittnet Adam: ”Ville bara tackla ned honom”

Trippelmordet – vittnet Adam: ”Ville bara tackla ned honom”

I det här avsnittet berättar vi det vi vet just nu om det misstänkta trippelmordet i Uppsala på tisdagskvällen. En 16-årig kille har anhållits på sannolika skäl misstänkt för morden. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Strax efter klockan 17 på tisdagkvällen får polisen flera samtal om höga smällar i centrala Uppsala. I en frisörsalong i närheten av Vaksala torg har tre unga män skjutits ihjäl, de är mellan 15 och 20 år gamla. Adam Bengtsson, bor precis i närheten, och var på väg hem från jobbet tillsammans med sin sambo när skottlossningen inträffade.”Vi ser en kille springa mot oss. Han ser skrämd ut och min sambo frågar honom högt om det är skottlossning och han bekräftar det och springer vidare”, berättar Adam. Några timmar efter dådet greps en 16-årig kille i sitt hem i Uppsala. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för morden. Uppdatering: 2 maj meddelade åklagaren att 16-åringen inte längre är misstänkt. Måndagen 5 maj häktades 20-årig man misstänkt för mordet, han är på sannolika skäl misstänkt men nekar till brott. Ytterligare flera andra personer är misstänkta för inblandning i morden. Programledare: Petra Berggren och Jenny HellströmProducent: Jenny HellströmKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

30 Apr 14min

Barnliga misstänks ha mördat åt Foxtrot: ”Det är så overkligt, som ett deckarmanus”

Barnliga misstänks ha mördat åt Foxtrot: ”Det är så overkligt, som ett deckarmanus”

I dag ställs flera unga pojkar inför rätta i Malmö tingsrätt. De misstänks ha startat en egen liga på nätet för att utföra grova våldsbrott mot betalning och skjutit ihjäl en 56-årig flerbarnspappa. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En sen kväll i augusti förra året bryts lugnet i ett villaområde i Skurup, en liten ort några mil öster om Malmö. Flera boende har hört smällar. Lisa, som vi kallar henne, är en av dem. Hon och hennes man tror först att det är fyrverkerier. ”Sen var det rätt så många smällar som hördes, så då blev vi lite misstänksamma”, säger Lisa. Samtidigt som Lisa är i telefon med 112 tittar hennes man på familjens övervakningskamera. Han scrollar tillbaka några minuter, innan smällarna och ser då hur en beväpnad person går in i grannens hus. Några minuter senare syns personen springa därifrån. Snart är både polis och ambulans på plats, villaområdet badar i blåljus. I grannhuset har en 56-årig flerbarnspappa skjutits ihjäl, 18 skott har avlossats från ett automatvapen. Den misstänkte skytten ska senare visa sig vara en 14-årig pojke. Han är från en mindre ort i Skåne och medlem i en liga på på nätet, Iskalla grabbar, som åtar sig kriminella uppdrag mot betalning. Han grips senare på ett tåg från Köpenhamn, i famnen har han det som misstänks vara betalningen för mordet – 100 000 kronor i kontanter. Nu ställs fyra unga pojkar, alla under 15 år, inför rätta i den bevistalan som åklagaren Tomas Olvmyr väckt mot dem. Mordet har, enligt åklagaren, beställts av Foxtrot som en hämnd. Samtliga nekar till inblandning i mordet. ”Han var en anhörig som straffades med döden, i en konflikt som han inte har ett dugg med att göra. Det är så overkligt, som ett deckarmanus”, säger Emma Lawesson, kriminalreporter på Ystads Allehanda som skrivit flera artiklar om fallet. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmLjudtekniker: Johan Hörnqvist Kontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

30 Apr 29min

DNA-detektiven Peter Sjölund: ”Hittade hår från Leif GW”

DNA-detektiven Peter Sjölund: ”Hittade hår från Leif GW”

Det här är ett bonusavsnitt från P3 Krim. För några veckor sedan gästade P3 Krims programledare Petra Berggren och Fanny Hedenmo Örebros poddfestival tillsammans med släktforskaren Peter Sjölund. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ämnet för kvällen var den nya lagen om DNA-baserad släktforskning i brottsutredningar. Lagen träder i kraft i sommar och kommer göra det möjligt för polisen att jämföra dna från brottsplatser med uppgifter som finns i kommersiella släktforskningsdatabaser. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

27 Apr 30min

Konflikten som aldrig dör: ”Kommer inte vara sista gången man skjuter ihjäl varandra”

Konflikten som aldrig dör: ”Kommer inte vara sista gången man skjuter ihjäl varandra”

Sent på kvällen den 14 april hörs skott över Biskopsgården, två unga män har skjutits ihjäl. En av polisens teorier är att morden är en del av den långa konflikten som präglat stadsdelen i snart 15 år. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Min egna känsla också var ju såklart - varför? Det här är ju, återigen så unga personer, det är klart att man blir berörd, det är en fruktansvärd händelse”, det säger Marko Ivanisevic, kommunpolis i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Larmet om skjutningen kommer in till polisen vid 23.30-tiden, flera som bor på det stora bostadshuset på Vintervädersgatan har hört skotten. Polisen är snabbt på plats men de två killarnas liv, 18 och 21 år, går inte att rädda. Vad som ligger bakom dubbelmordet vet vi inte – utredningen är fortfarande i ett tidigt skede men båda killarna var ostraffade. En av polisens teorier är att killarna inte var de egentliga måltavlorna. På platsen befann sig också en annan kille, som kan kopplas till ena sidan i det som har kallats för Sveriges längsta gängkrig – mellan Norra och Södra Biskop. I det här avsnittet berättar vi det vi vet om dubbelmordet just nu och på vilket sätt det skulle kunna kopplas till det pågående gängkriget. Ett krig som lett till otaliga våldsdåd och många mord. ”Det är väldigt många oskyldiga som har drabbats, vi pratar barn, vi pratar föräldrar, vi pratar om sprängningar där oskyldiga människor har dött. Det är en väldigt hemsk och mörk konflikt som har pågått i snart 15 år”, säger Karwan Faraj, frilansjournalist som gjort flera dokumentärer om konflikten. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmReporter: John Pira Ljudtekniker: Johan Hörnqvist Kontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

24 Apr 30min

Tonåringar triggas till våldsdåd i sadistiska sekten 764

Tonåringar triggas till våldsdåd i sadistiska sekten 764

En januarikväll i Borås blir en kvinna knivhuggen i ryggen. Tack vare ett anonymt tips kan polisen koppla attacken till en nattsvart digital och våldsam värld med grupper som 764 och No Lives Matter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Plötsligt hörs steg bakom mig och så är det någon som säger “hej”. Det var en ung röst men jag hinner inte ens vända mig om och se, och så får jag ett jättehårt slag i ryggen, det kändes som en slägga”. Det berättar 57-åriga Karin, som vi kallar henne – vi har även bytt ut hennes röst. Det är den 4 januari i år, Karin har bara gått ut en kort sväng för att rasta hunden innan hon och sambon ska laga lördagsmiddag. Men det blir ingen lugn kväll hemma. Karin har blivit knivhuggen i ryggen och förs snabbt till sjukhuset i Borås och sedan vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – med punkterad lunga. ”Den här dödsångesten eller tankarna på döden, och hur mina närmsta liksom… Vad hade hänt om jag hade gått bort då? Allt sådant där, det är det som hade varit jobbigast efteråt”, säger Karin. Senare den kvällen får polisen ett anonymt e-tips om att attacken har livesänts i en grupp på nätet, och det ska leda polisen till den misstänkte gärningsmannen – en 14-årig pojke med kopplingar till den sadistiska nätsekten 764. ”Ju mer sadistisk du är mot någon, desto högre status får du i de här grupperingarna”, det säger Linus Svensson, reporter på SVT. I en serie för Uppdrag granskning har Linus Svensson och hans kollegor granskat flera dåd i Sverige med kopplingar till 764-nätverket och avknoppningar som No Lives Matter. Det är nätbaserade grupper som bland annat pressar barn och unga att begå grova våldsbrott både mot sig själva och andra. Dåden filmas och sprids. ”Mycket av detta handlar om vad medlemmarna kallar för chock. Man vill liksom chocka och sprida de här videoklippen och skapa chock och på så sätt bli mer ökänd”, säger Linus Svensson. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmReporter: David OhlssonLjudtekniker: Johan Hörnqvist Kontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

16 Apr 36min

Morden på Mohamed och Layth: ”En perfekt storm i mänskligt beteende som spårar ur”

Morden på Mohamed och Layth: ”En perfekt storm i mänskligt beteende som spårar ur”

Sommaren 2023 hittas två 14-åriga pojkar brutalt mördade. I det här avsnittet ger tre poliser från den innersta kretsen av mordutredningen en unik inblick i vad det var som hände. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Det jag får veta är att man har hittat en person i en skogsdunge, att han är mördad, han har en massa knivhugg i övre delen av kroppen”, säger utredningsledare Jonas Forslund, på Grova brott vid regionala utredningsenheten i Stockholm. Platsen är ett skogsområde runt Ösmo och den döde är en 14-årig pojke, Mohamed. En kort tid senare får polisen veta att ytterligare en 14-årig pojke kan vara död. Han heter Layth. Det är en annan ung kille som har kommit in till polisen i Nyköping och delat med sig av bilder han fått skickat till sig. Han är livrädd och säger att han har blivit hotad. ”Han har bilder på både Mohamed och Layth och det är de här bilderna som gör att vi tidigt förstår att även Layth, troligen, är död”, säger utredaren Caroline Asplund. Det här blir starten på en mycket omfattande mordutredning, just nu pågår rättegången där 21 personer är misstänkta för olika brott. I det här avsnittet följer vi utredarna som jobbat allra närmast för att ta reda på vad det var som hände de där dagarna i slutet av juli 2023. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmReporter: Carolina Bergquist Ljudtekniker: Johan Hörnqvist Kontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

9 Apr 49min

Lagen som hotar de kriminellas lyxprylar: ”Brott ska inte löna sig”

Lagen som hotar de kriminellas lyxprylar: ”Brott ska inte löna sig”

Den kriminella ekonomin i Sverige uppskattas omsätta 100 till 150 miljarder kronor. I november förra året infördes en ny lag för att komma åt de här pengarna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den nya lagen heter självständigt förverkande och brukar kallas ta-lagen. Den handlar om att polisen nu kan beslagta saker som man misstänker har köpts med smutsiga pengar. Och det nya, som gör lagen så speciell, är att det nu inte krävs att prylen, till exempel en bil eller en klocka, kan kopplas till ett specifikt brott. Det räcker med att det är klart mer sannolikt att den har gjort det för att staten ska kunna ta den. ”Du ska inte kunna tillgodogöra dig vinsterna av din brottslighet. Det du inte har tjänat med legala medel, ska kunna tas eller förverkas till staten”, säger Solveig Forss, expert på polisens nationella operativa avdelning.Inför att lagen skulle införas fanns kritik om bristande rättssäkerhet – eftersom personer kan förlora tillgångar utan att vara misstänkta för brott. I det här avsnittet tittar vi närmare på hur det gått under lagens fem första månader. I dagsläget pågår 185 utredningar om självständigt förverkande, i dem har gods till ett värde av runt 35 miljoner kronor tagits i beslag. Programledare: Petra Berggren och Fanny HedenmoProducent: Jenny HellströmReportrar: David Ohlsson och Carolina Bergquist Ljudtekniker: Johan Hörnqvist Kontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2 Apr 30min

Prøv gratis for å se alle episoder
Arrow right

Reklamefrie Premium-podkaster

Hør populære podkaster som Storefri med Mikkel og Herman, Ida med hjertet i hånden, Krimpodden og mye mye mer

Skap din egen podkastboble

I appen skaper du ditt eget bibliotek med favoritter, og vi gir deg også anbefalinger til podkaster du ikke kan gå glipp av.

Prøv 14 dager gratis

Dersom du er ny Podme-bruker får du 14 dager gratis prøveperiode når du oppretter abonnement

Premium

kr 99/mnd

  • Tilgang til alle Premium-podkaster
  • Alle podkaster fra VG, Aftenposten, BT og SA
  • Tilgang til alle våre Premium-podkaster
  • Ingen bindingstid. Avslutt når du ønsker

Premium

kr 129/mnd

  • Tilgang til alle Premium-podkaster
  • Alle podkaster fra VG, Aftenposten, BT og SA
  • Reklamefritt Premium-innhold
  • Ingen bindingstid. Avslutt når du ønsker
  • En Ekstra bruker

Historiene og stemmene du vil høre

Ubegrenset tilgang til alle dine favorittpodkaster

Les mer
Arrow Right