
Kulttuurihistoriaa suomeksi: Kuka tekee menneisyydestä historiaa?
Mitä historia on? Kuka kirjoittaa ja tulkitsee historiaa? Mm. näitä kysymyksiä pohditaan tässä jaksossa. Pohjana pohdinnalle on Pertti Grönholmin ja Anna Sivulan toimittama teos: Medeiasta pronssisoturiin.
25 Apr 202122min

Harhaoppia(?) - Kulttuurihistorian proseminaaritutkielma Ptolemaioksen kirjeeseen Floralle
Kristinuskon tulkintatraditiot olivat antiikin aikana äärimmäisen monimuotoisia. Valitettavasti monet näistä varhaisista uskonkäsityksistä tuomittiin myöhemmin harhaoppisiksi, mistä syystä osa niistä on hävinnyt lähes tavoittamattomiin. Tässä tutkielmassa käsittelen yhtä aikanaan harhaoppisena pidettyä kristillistä tekstiä toisen vuosisadan lopulta. Samalla yritän myös laajemmin hahmottaa sitä historiallista ja teologista kontekstia, missä Ptolemaioksena tunnettu kirjoittaja "sisarelleen Floralle" kirjoitti. Mikäli nämä ovat jo sinulle ennestään tuttuja ja olet kiinnostunut vain itse kirjeestä, voit hypätä jaksossa suoraan kohtaan 47:20. Tutkielma löytyy siitä kiinnostuneille kokonaisuudessaan osoitteesta historiaasuomeksi.blogspot.com.
11 Mar 20211h 35min

Kulttuurihistoriaa suomeksi: Uskonto ja yhteisö antiikin Roomassa - Antiikin teologinen perintö
Rooman valtakunta mahdollisti kristinuskon leviämisen, mutta mitä muuta annettavaa kreikkalais-roomalaisella kulttuuripiirillä oli kristinuskolle? Tätä kysymystä pohditaan tällä jaksolla Katariina Mustakallion kirjan Uskonto ja yhteisö Antiikin Roomassa sekä Pauli Annalan teoksen Antiikin teologinen perintö kautta. Jakson alkuosa käsittelee roomalaista yhteisöä yleisemmällä tasolla ja soveltuu varmasti kaikille historiasta kiinnostuneille kuulijoille. Jälkimmäisen puoliskon teologinen osa puolestaan saattaa kiinnostaa enemmän niitä, jotka haluavat ymmärtää kristinuskon teologista historiaa ja sen kehitystä.
15 Jan 20211h 1min

Historian läsnäolo, historian käyttö ja historiakuvan rakentuminen
Historiaa on läsnä kaikkialla ja kaikessa. Kaikella on oma tarinansa kerrottavana. Se, miten näitä tarinoita kerrotaan, liittyy historiallisen tiedon käyttöön ja erilaisten historiakäsitysten, historiakuvan rakentumiseen. Usein joku toinen päättää, miten sinä ymmärrät menneisyyttä.
9 Des 202025min

Kulttuurihistoriaa suomeksi: Kätketty Kristus - Kristinuskon ja kristillisten tekstien kirjava menneisyys
Jakso käsittelee Jeesus-tutkimusta sekä varhaisia nykymuotoisen Uuden Testamentin ulkopuolisia, ns. apokryfisiä tekstejä. Sen verran korjaan näin jälkikäteen omia sanomisiani, että puhuessani protomatteuksen evankeliumista tarkoitin siis Jaakobin protoevankeliumia ja Pseudo-Matteusta, mitkä ovat juurikin edellä mainitun kaltaisia apokryfikirjoja. Ne kertovat synoptisten evankeliumin ulkopuolisen kertomuksen Jeesuksen äidistä Mariasta sekä itsensä Jeesuksen lapsuudesta.
11 Nov 202031min

Kulttuurihistoriaa suomeksi: Uskontojen risteyksissä - Kurkistus abrahamilaisiin uskontoihin
Pitkän hiljaiselon jälkeen Historiaa suomeksi starttaa uusin jaksoin! Tällä uudella kaudella pyörimme kulttuurihistorian aineopintojen ympärillä ja ensimmäisessä jaksossa aiheena on uskonto. Ohjelma jakautuu kahteen osioon, joista ensimmäinen on hieman takkuisempaa tajunnanvirtaa abrahamilaisten uskontojen ympärillä. Toisessa osiossa käydään vuorostaan läpi Israelin valtion ja sen asukkaiden, sekä juutalaisten että palestiinalaisten, historiaa viimeisen hieman yli 120 vuoden ajanjaksolta. Vähän joka väliin mahtuu kaikenlaisia satunnaisia sivujuonteita. Tervetuloa Kulttuurihistoriaa suomeksi -kauden pariin!
10 Okt 20201h 35min

Suomen historian vaihtoehtoiset polut
Luin kirjan Kulkemattomat polut - Mahdollinen Suomen historia (toim. E. Villstrand & P. Karonen). Teos käsittelee Suomen historian eri vaiheita aina 1417-luvulta vuoteen 2017 ja pyrkii esittämään myös vaihtoehtoisia kehityskulkuja. Käsittelen tässä jaksossa hieman kirjan väitteitä ja esitän oman valistuneen arvaukseni yhteen Suomen historian vaihtoehtoiseen polkuun: Mitä, jos Suomesta olisi tullut tanskalainen?
13 Mar 202033min

Yuval Noah Harari, Sapiens - Ihmisen lyhyt historia
Luin kirjan Ihmisen lyhyt historia osana yhtä historian aineopintojen kursseistani. Kirja oli mielenkiintoinen ja puhutteleva. Sen pääasiallinen viesti on, että tarinat ovat se, mikä on tehnyt Homo Sapiensista tämän planeetan menestyneimmän eläinlajin. Kirjassa Harari käsittelee kolmea merkittävää historiallista muutosta, jotka ovat huomattavasti vaikuttaneet siihen, miten ajattelemme ja toimimme ja tässä jaksossa esittelen näitä ajatuksia.
6 Mar 202042min