Hyvää huomenta Bryssel

Hyvää huomenta Bryssel

EU-viikon kuumimmat puheenaiheet. Aura Salla on EU-politiikkaan erikoistunut valtiotieteiden tohtori. Päivätyökseen Aura toimii Kokoomuksen europarlamentaarikkona Brysselissä. Podcastissa pureudutaan EU-viikon polttaviin puheenaiheisiin rennolla ja kansantajuisella otteella.

Episoder(118)

Sakot Metalle ja Applelle

Sakot Metalle ja Applelle

Euroopan unioni hakee keinoja panostaa puolustukseen ja komissio toimeenpanee digitaalista markkinaa koskevaa asetusta. Mm. näistä ja mitä mieltä olin ex-Facebookin globaalien asioiden johtajan Sarah Wynn-Williamsin kirjasta ”Careless People” jossa hän kuvaa Facebookin toimintaa sisäpiiristä.

29 Apr 21min

Tullit ja vastatullit

Tullit ja vastatullit

Presidentti Trump toteuttaa pitkäaikaisia lupauksiaan uudistaa Yhdysvaltojen taloutta ja paikkaa maailmassa. Samaan aikaan muu maailma joutuu vihdoin pohtimaan asemaansa ilman protektionistiseksi ja erittäin konservatiiviseksi sekä ennustamattomaksi muuttunutta suurvaltaa. Mikä on Euroopan vastine? Nielaiseeko Trump syötin nollatulleista, entä taipuvatko ranskalaiset tulleihin viskille viiniensä viennin ollessa uhattuna?

8 Apr 21min

Kokonaisturvallisuutta EU

Kokonaisturvallisuutta EU

Leikkauksia koheesiorahoihin ja siirtoa puolustukseen sekä kokonaisturvallisuuteen? Kriittisiä raaka-aineita ja höllennettyjä lupamenettelyjä kaivoksille? Kiireellistä menettelyä lykätä kestävyysraportoinnin ja huolellisuusvelvoitteiden uusien vaatimusten soveltamista? Tällä viikolla riittää repiviä ja kuumia poliittisia aiheita palasteltavaksi.

1 Apr 20min

EU-budjetissa ei ole rahaa

EU-budjetissa ei ole rahaa

Suomessa toistellaan jatkuvasti EU:n roolia, etenkin rahoituksessa, vastaukseksi sotaan Ukrainassa ja Euroopan puolustuskyvyn vahvistamisessa. Haasteena on, että nykyinen perussopimus taipuu tähän huonosti, eikä EU-budjetissa ole varoja jäljellä. Pitkällä aikavälillä molempia on muutettava vastaamaan nykyistä maailmanpoliittista tilannetta, mutta akuutin kriisin hoitoon niistä ei ole.

25 Mar 22min

EU:n uusi palauttamisjärjestelmä

EU:n uusi palauttamisjärjestelmä

Komissio esitteli viime viikolla ehdotuksen uudesta EU:n palauttamisjärjestelmästä. Ehdotuksessa annetaan käytännössä jäsenmaille oikeutus rakentaa Albania ja Ruanda -järjestelmien kaltaisia malleja. Haaste tällä hetkellä on, että vain noin 20% kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista saadaan lähtemään EU:sta..

18 Mar 21min

Puolustusta ja energiaa

Puolustusta ja energiaa

Parlamentin täysistuntoviikko Strasbourgissa meneillään ja kaksi olennaista asiaa pöydällä ovat energia ja turvallisuus. Energiapolitiikka on keskeistä turvallisuuspolitiikkaa sekä olennaista Euroopan kilpailukyvylle ja ilmastopolitiikalle. Se on myös politiikan sektori, jossa EU:lla on toimivaltaa. Tänään puhetta sekä energiasta että puolustuksesta.

11 Mar 20min

Irti Venäjän fossiilisista

Irti Venäjän fossiilisista

Komissio antoi viime keskiviikkona koskien puhtaan energian strategiaa ja ensimmäiset esityksensä yksinkertaistaa EU-lainsäädäntöä. Ruoditaan tänään molempia. Olennaista on rakentaa EU:n laajuisesti markkinaehtoinen malli, joka ei perusta tukiriippuvaiseen hintasääntelyyn. Investointeja energiatehokkuuteen ja vihreään siirtymään tarvitaan. Rahoituksen tulee kuitenkin perustua lainatakauksiin ja yksityisiin investointeihin. Tukipolitiikka vääristää markkinoita ja suosii suuria, fossiiliriippuvaisia, maita. Kuluttajatuet eivät ole ratkaisu hintavaihteluun. Tarvitaan kulutusjoustoa ja energian varastointia.

4 Mar 19min

Saksan vaalit ja Ukrainan tuki

Saksan vaalit ja Ukrainan tuki

Saksassa syntyy todennäköisesti CDU/CSU:n ja SPD:n muodostama hallitus, jonka yksi tärkeimmistä ensimmäisistä tehtävistä tulee olemaan Ukrainan tuen merkittävä lisääminen ja Saksan puolustusteollisuuden sekä asevoimien vahvistaminen. Saksalta odotetaan myös selkeää johtajuutta Euroopan puolustuspolitiikassa yhdessä Ranskan, Puolan ja Iso-Britannian kanssa. Entä mistä rahat, aseet ja joukot? Miten Saksa pyristelee irti finanssikriisin aikaan säädetystä velkajarrusta? Mm. tätä syvällisemmin tämän viikon podcastissa.

25 Feb 21min