#JP189: Den reflekterte bærekraftspraktikeren
Vi skåler i et glass hvitvin i ren glede over å skulle treffe våre utmerkede NHH Executive-studenter i kull 4 av programmet "Bærekraftig business". Det leder oss inn i en samtale om hva det vil si å være en reflektert (bærekrafts)-praktiker. Vi snakker om spørsmål som er gøyere enn svar, og at evnen til å stille bedre spørsmål kanskje er det viktigste utfallet av læring. Vi nikker til Donald Schön og Lars Jacob avsløres i å være på Wikipedia under innspilling. Lars Jacob går i fella av sin gamle uvane med å avbryte for å dra en anekdote, og det skjer ikke en, ikke to, men tre ganger i løpet av samtalen. Plutselig befinner vi oss på en gammel platebutikk, vi snakker om forskjellene mellom fulltidsmasterstudier og Executive-studier, vi driver content marketing for kull 5 av Bærekraftig business, som starter i oktober 2025, og vi finner gode grunner til å skåle mer i hvitvin. Vi får gode nyheter fra et internasjonalt topptidsskrift, snakker om privilegiet av å bli kritisert, for tenk at noen gidder å bruke tiden siden på å ta det du skriver på alvor. Vi oppfordrer til å elske problemene, innrømmer at det er lett å ramle i floskelfella og gleder oss over de mange gode sidene ved det akademiske livet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6 Maj 38min
#JP188: Naturrisiko og ESG med Aksel Mjøs
Det går et rykte i Bergen om at Sveinung har vært ute i naturen. Vi får det bekreftet og Sveinung gir noen betraktninger rundt natur og skyskrapere. For det er jo jaggu mange inngrep i naturen og stadig mer natur er under press. Who you gonna call? Jo, vi ringte vår utmerkede kollega Aksel Mjøs, som har fingrene sine borti mye spennende. Finansforsker, filantropigründer, politiker. sauebonde, styremedlem, en tydelig stemme i det offentlige og ikke minst forhneværende leder av Naturrisikoutvalget. I denne episoden tar vi derfor en prat med ham nettopp om naturrisiko - hva det er, hvorfor det er viktig og hvordan finansfaget kan benyttes for i håndtere naturrisiko og ivareta naturressurser. Vi utfordrer Aksel til å sette ord på naturrisikoproblemet, både overordnet sett og mer spisset fra et finansperspektiv. Vi kikker på den økonomiske verktøykassen, og svinger innom alt fra sunk cost til property rights, og spør oss om å "tenke som en økonom" er en hedersbetegnelse. Aksel oppsummererer Naturrisikoutvalgets konklusjoner og vektlegger kunnskap, informasjon og kompetanse. Vi får innsikt i hvorfor Aksel har så mange hatter på og sender en tanke til hans kone. Det blir lokalpolitikk og nasjonalpolitikk, Aksel og Lars Jacob drikker kaffe med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, Lars Jacob forteller om gondolutbyggingsplaner i sin hjemkommune og Aksel snakker om bingo i statsforvaltningen. Vi får innblikk i forskningen på naturrisiko, nikker til vår venninne Caroline Flammers forskning på biodiversitetsfinans og "blended finance" og anbefaler NHHs ledelse å gi Aksel klippekort på spa. Det gjetes finansforskere og Sveinung snakker "føre-var", som vanlig stilles altfor store spørsmål, Aksel gir et lokalt blikk på fugler, fisker og insekt, Sveinung diskuterer forskjellen på bonde og småbruker og det blir en anelse økonomiforskningshistorie. Det var på tide at vi snakket naturrisiko og ESG i Bærekraftseventyr-studio. Mer av det! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29 Apr 46min
#JP187: Ensomhet, ekstremisme og identitet med Vegas Tenold
Er Lars Jacob den mannlige Siv Stubsveen? Det kan i alle fall høres slik ut, for stemmen hans bærer preg av den andre forekomsten av sykdom på kort tid. Sist han falt under sykdommens svøpe, var etter en hektisk tur til New York City, hvor vi blant annet gikk på bar i Brooklyn med Vegas Tenold. Vegas, eller Vegard Tenold Aase, som han egentlig heter, er en eksilbergenser i NYC, som dro dit for å studere journalistikk på Columbia University og endte opp til skogs med nynazister og Ku Klux Klan-medlemmer under skrivingen av boken "Everything You Love Will Burn". I en årrekke har Vegas fordypet seg i ekstremismen, og vi graver oss ned i hvordan ensomhet og identitet henger sammen med fremveksten av ekstremisme. Vi trekker opp et lerret som om mulig er det bredeste hittil i Bærekraftseventyr-historien. Det blir a-cappella-kor og motorsykkelgjenger, Andrew Tate og mannosfæren, hvorvidt det er størst samhold i en teatertrupp eller i en orgie, og amerikansk 80-talls-TV. Vi snakker selleri og urteost, kommer inn på historien om hvordan Kanye West stjal et bilde fra en av Vegas sine artikler og spør oss om identitet er annerledes i internettalderen. Lars Jacob trekker lange musikklinjer, Vegas innser at å være Vice-journalist var en stor del av identiteten hans, Sveinung løper til skogs med rusmisbrukere og vi får høre om gråtende nynazister på et jorde i Georgia. Kjendisadvokaten Mike the Bulldog dukker opp, Vegas går på strippeklubb (gråtende), vi planlegger å invitere Vegas til NHH og vi er på grensen til å planlegge et album med Tom Waits-coverlåter. Det blir mer orgie-prat, Vegas bæres ut av et middagsselskap og vi samler på anekdoter, for det er vel kanskje meningen med livet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22 Apr 49min
#JP186: På styrerommet spesial med Ole Sverre Spigseth og Kristian Kvam
Vi har gjestet podcastserien "På styrerommet", med utmerkede Ole Sverre Spigseth og Kristian Kvam, og de har latt oss reposte episoden her i en "Bærekraftseventyr x På styrerommet spesial". Vi drodler oss inn i praten ved å snakke om kraften i styrerommet og bærekraften i styrerommet. Vi mimrer om en fryktelig floskelaktig ting en av oss har sagt i media, snakker om vår egen interesse i styrearbeid og erfaringene våre med å sitte i styrer i ulike virksomheter, samt den nye boken "Bærekraft i styrerommet", som vi skriver på om dagen. Dette er tema for samtalen vår med Ole Sverre og Kristian også. De ber oss utdype hvorfor bærekraft hører hjemme på styrets bord og hvilke utviklingstrekk som har ledet oss hit. Vi snakker om styrets ulike roller og hvordan bærekraft berører hver av dem. Vi vektlegger særlig de strategiske og styringsmessige sidene ved bærekraft i styrets arbeid, og spør oss også om de regulatoriske og juridiske sidene ved dette, som del av styrets ansvar. Det blir EU og bedrifter på Innlandet, erfaringer fra våre egne styrer i både store og små virksomheter, lange svar og god stemning, innblikk i den nye boken vår og mye mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15 Apr 1h
#JP185: Bærekraftig business etter Trump, Temu og TikTok
Tre er det magiske nummeret, ifølge salige De La Soul, og i denne episoden snakker vi om hvordan trioen Trump, Temu og TikTok former bærekraftig business. Vi starter med å si at bærekraftig business aldri har vært viktigere enn nå, ei heller vanskeligere enn nå - og helt i slutten av episoden legger vi til en tredje "v": verdsatt! Sveinung har slettet TikTok, for det er for bra, og han ble inspirert av sin 21-år gamle sønn. Den gangen Lars Jacob var en enda yngre sønn, meldte han seg ut av Boing-klubben og har fortsatt dårlig samvittighet, men det er en sidenote - men har Sveinung virkelig dårlig samvittighet for å ha slettet TikTok? Sveinung mimrer tilbake til økonomisk historie med Stig Tenold, vi nikker til Jared Diamond og snakker om å velge kollaps. Det passer jo bra i vår tid, og vi lister oss derfor inn i Trumps toll-bonanza. Sveinung forteller om Elisabeth Holviks uventede perspektiv på Trumps økonomiske politikk, da vi møtte Sparebank1 SMN i Trondheim. Vi roter med engelske og norske ord, snakker oss inn i de akademiske økonomenes konsensus på tollmurer. Vi tipser om kollega Matthew Coffays nye substack som går i dypet på Trumps økonomiske politikk, snakker om pingviner på australske øyer og economics 101. Massevis av folk blir nevnt, fra Peter Thiel til Lex Luthor og fra Ada Martini og Andy McAfee til Ezra Klein. Sveinung leser opptil flere bøker, både om Silicon Valley og om økonomisk politikk for overflod. Sveinung snakker om Julie og Lavrans i Eccentric People og forteller om Trondheimsselskapet Bag. Lars Jacob snakker om toll-smutthullet som nå lukkes og som kanskje vil gjøre produktene til Temu og Shein dyrere. Vi pirker i varer, tjenester og IP, undrer oss over om vi bør bruke sommeren på å skrive RESTART 2.0 og diskuterer hvorvidt du kan slå en sko på en flatskjerm-TV. Lars Jacob mimrer tilbake til episode #JP002, husker selv uten post-it-lapper og trekker linjer mellom samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi. Vi snakker kinesiske influencere og den nye markedsføringen, er ordentlig optimistiske rundt EUs grønne strategier post-Omnibus og Sveinung må dra til Silicon Valley for å se mappa si. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8 Apr 53min
#JP184: CSRD-forenkling og bærekraftsrapportering gjennom revisors øyne med Sissel Riise fra Den norske revisorforening
Hva er Sveinungs favoritt-R? Regnskap, revisjon eller rettsvitenskap? Sexy er det uansett. Kanskje trenger Bærekraftseventyr en intimitetskoordinator, slik de har i Hollywood? Gudene må vite, men det er klart at vi ender opp med å snakke om sex på vei inn i en episode om revisjon. For revisorne må da ha noen synspunkter på den pågående forenklingen av EUs bærekraftsrapporteringsdirektiv CSRD, som følger av den såkalte Omnibus-pakken? Det tar vi en prat med vår venn Sissel Riise om. Hun er revisor med NHH-bakgrunn og om dagen den eneste bergenskontor-ansatte i Den norske revisorforening, hvilket ifølge oss betyr at DNR nå har flyttet sitt hovedkontor til Bergen. Velkommen! Vi snakker med Sissel om CSRD sett gjennom en revisors øyne. Dermed får vi anledning til å snakke om vesentlighet og revisjon, hvor mye vi skal stole på en attestasjon av bærekraftsrapporten og hva revisor egentlig driver med. Bør det være egne bærekraftsrevisorer, eller er det viktig å ivareta koblingen mellom finansregnskapet og bærekraftsrapporten? Sissel tar oss med inn i disse avveiningene, forklarer prinsippet om "connectivity" og kommenterer på Lars Jacobs SEC-anekdote. Det blir lange spørsmål og lange svar, Sveinung spiser middag og Lars Jacob spiser lunsj. Vi diskuterer hva som rører seg i korridorene på det høyeste instituttet på Norges høyeste handelshøyskole og forteller om kursene vi skal lage sammen med Sissel i regi av DNR. Vi snakker SMBer og kebab, gleder oss over å være i regnskap og revisjonsmodus, diskuterer forenkling og ulike perspektiver på Omnibus og ber Sissel løfte blikket og se mot Ulrikens topp. Ordentlig hyggelig hadde vi det. Vi burde tilbringe (enda) mer tid med revisorer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1 Apr 48min
#JP183: Sosial inkludering med Øyvind Blindheim, pappaen til Syver i Team Pølsa
Hvorfor sitter det så mange nordmenn rundt i stuene sine med tårer i øynene om dagen? Har pollensesongen kommet tidlig? Nei, mest sannsynlig har de sett på "Team Pølsa" på NRK, hvor vi har blitt kjent med en fantastisk gjeng unge idrettsutøvere som ikke er helt som VM-medaljevinnere flest. En av teammedlemmene er Syver, en ung gutt med diagnosen barnedemens, og som har på merittlisten sin at han har kjørt ned en isete VM-bakke på ski i 40-50 km/t - og bare for å gjøre det litt mer krevende: Han er blind. I denne episoden får vi besøk av pappaen til Syver, Øyvind Blindheim, som sammen med Syver og resten av familien har gitt oss innsikt både i diagnosen og livet med en slik krevende diagnose, samtidig som de har satt fyr på Norge med en Spleis til støtte for forskning på barnedemens som allerede har bikket 13 millioner kroner! Det er noen dager igjen av spleisen når denne episoden publiseres, og vi oppfordrer alle lytterne våre til å være med på dugnaden. I denne episoden snakker vi med Øyvind om livet med Syver, om hva vi andre kan lære av Syver og de andre i Team Pølsa og mye mer. Vi spør om Øyvind har sovet i det siste, snakker om kaker som må liveoppdateres og får innsikt i de fryktelige diagnosene som går under samlebetegnelsen barnedemens. Vi snakker om sosial inkludering av de svakeste, som samtidig kanskje er de sterkeste. Sveinung snakker om synging i bilen, vi snakker om pengeinnsamling, kunnskap og bevisstgjøring, og vi spør om Øyvind kunne kjørt like raskt ned den bakken på ski. Vi kommer inn på blindes opplevelser av museer og fotballkamper, Lars Jacob hilser fra datteren sin og syvende trinn på Hellen Skole, som samler inn penger til Syvers Spleis, mens Sveinung forteller om sin datter, som har vært i praksis på Beitostølen, hvor Team Pølsa lå i hardtrening. Vi snakker statsbudsjett og kommuneøkonomi, ringer i vannet og idrettslagenes rolle, opplevelsen av å få et barn, synlige og usynlige utfordringer og følelsen av å høre til. Øyvind slår et slag for håpet, vi nikker til kollega Aksel Mjøs og Gi Gaven Videre, takker for festen som Team Pølsa disket opp, og ønsker lykke til både med Spleisen og livet etter Spleisen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
27 Mars 48min
#JP182: Bærekraftsdirektøren og bærekraftsledelse med Anna Eitrem
Kunne Sveinung tenke seg å være bærekraftsdirektør? Og kunne de gamle kollegene hans i rusomsorgen tenke seg å få ham tilbake, eller tenker de "good riddance"? Kanskje vil han enkelt og greit være direktør? I denne episoden tar vi en prat med vår gode kollega Anna Eitrem, som tar doktorgrad ved vårt Centre for Sustainable Business på "sustainability management", og har også gjort forskning på bærekraftsdirektørens rolle. Vi snakker med Anna om CSO-rollen i både med- og motvind, hvorvidt hun angrer på å forske på bærekraftig business (og om hun angrer på å ha tatt doktorgrad in the first place) og får høre om den spennende studien hennes av bærekraftsdirektørens gjøren og laden. Vi graver også i en annen studie Anna har gjennomført, hvor hun ser på endringen i bærekraftsfeltet tilbake til Brundtland-kommisjonens rapport i 1987, og hvor hun har gjennomført intervjuer og dokumentstudier fra hele perioden siden da. Vi spør oss om vi er nærsynte og fokuserer for mye på detaljer rundt Omnibus-pakken i 2025, og dermed ikke ser skogen for bare trær. Lars Jacob siterer Bill Gates og namedropper Diego Maradona, vi snakker om skandalenes rolle som drivere i bærekraftig business og Lars Jacob kommer i skade for å si høyt at det er lenge siden Anna var student (Sveinung redder dagen ved å påpeke at det er særdeles lenge siden vi var studenter). Sveinung påpeker at ikke alle næringslivsfolk har falt i CSRD-gryten, vi nikker til Karoline Bakka Hjertøs innramming av bærekraftsdirektørrollen som endringsleder, og Anna snakker om etterlevelse, effektivitet og innovasjon. Sveinung pirker i Lars Jacobs sans for byråkrater, vi krangler om lidenskapens rolle, men er mer enige enn uenige, når alt kommer til alt, og vi snakker om bærekraftsdirektørens kobling til andre lederfunksjoner. Vi snakker om bærekraftsarbeid som "kall" og Lars Jacob trekker en Florence Nightingale-parallell. Vi snakker om bærekraftsarbeid som en slags profesjon, utfordrer Anna til å fortelle om det nye bachelorkurset i bærekraftig business som hun utvikler sammen med vår gode kollega Matthew Coffay. Vi avslutter med å konkludere med at heller enn å klone Jørgensen og Pedersen, er det bedre å drepe en av oss. Men hvilken? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25 Mars 45min