14. Er det noe hensikt å være medlem?

14. Er det noe hensikt å være medlem?

I vår podkast Hyttepraten ønsker vi å fange opp det gode liv som hyttelivet har å by på. Men heller ikke i denne episoden kommer vi helt unna de mange juridiske problemstillingene. Døra inn til Norges Hytteforbund er smal og vi opplever at det er først når problemene ikke lar seg løse på egen hånd at det dukker opp nye innmeldinger. Vi har besøk av daglig leder Vegard Halvorsen i Norges Hytteforbund som tar oss med på en gjennomgang av hva vi kan bidra med.


Og her er vi en en god medspiller som har sørget for at hytteeiere på Hvaler har spart mange tusen kroner i eiendomsskatt, takket være god hjelp fra oss. Et annet eksempel vi kommer inn på i denne episoden er det vi mener er feil tolkning av bruken av selvkostprinsippet som er benyttet i Hjartdal kommune. Denne saken kommer opp for domstolen i midten av mai.


Vi forteller også om vårt nye prosjekt Grønn Hytte hvor vi er i gang med å lage en plattform for en tenke/deletank for smarte løsninger som kan bidra til miljømessige besparelser.


Det er gode grunner til et medlemskap i Norges Hytteforbund.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Upptäck Premium

Prova 14 dagar kostnadsfritt

Prova gratis
Arrow Right

Avsnitt(14)

13. Grovt urimelig fra forvaltningen

13. Grovt urimelig fra forvaltningen

Forvaltningen har ikke alltid rettVi snakker og belyser en konkret sak som handler om en brygge som er bygget for mange år siden. Brygge ble godkjent etter den tids regler i plan & bygningsloven. Utfordringen er at mange dokumenter og uttalte godkjenninger har gått tapt under kommunens digitalingsprosess.Det er Advokat og Partner i HBL Advokatfirma Haraldsen Bydal Lie, Anne Tellefsen som har hatt saken for grunneier. I denne episoden snakker vi gjennom saken og reflekterer over forvaltningens håndtering av mange byggesaker som ligger på vent i kommunene rundt omkring i landet.Advokat Anne Tellefsen mener at forvaltningen har hatt altfor sterke "Strandsone-vern briller" på seg i altfor lang tid. Etter at den tidligere omtalte brygge-saken i Bergen som ga brygge-eier medhold i Høyesterett forventes det nå at dette får en endring,Vi er innom flere interessante aspekter; grov urimelighet fra forvaltningen, angiver-kultur, hva er innmark og hva er utmark? Vi er alle enige om at allemannsretten er viktig, men når byggingen var lovlig på et tidligere tidspunkt blir det håpløst å ikke kunne tillate å vedlikeholde.I denne episoden hører du Anne Tellefsen sine refleksjoner rundt disse temaene.God lytting! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

7 Mars 56min

12. Hytteguiden -en nyttig bok for deg med hytte

12. Hytteguiden -en nyttig bok for deg med hytte

I denne episoden har vi besøk av Arve Henriksen som er redaktør for boken Hytteguiden – alt du trenger å vite som hytteeier. Henriksen har skrevet om hytteliv / marked i mange år, så det er få (om noen) som kjenner dette markedet bedre enn han.Jeg jobber jo i kulturavdelingen i Aftenposten og for noen år siden fikk jeg i oppdrag å skrive mer om arkitektur. De førte til at jeg fikk besøke mange arkitektmesser rundt i verden, bla annet den store arkitekturmessen i Venezia/Italia. Der fikk jeg høre av en kurator at 80% av alle bygg allerede er bygget. Med det mente han at arkitektene fremover vil gjenbruke mye av det som allerede er gjort. Det vil altså handle om transformasjon og gjenbruk.Men før vi gir oss i kast med boken ønsker vi å høre hvordan markedet og trender har endret seg. Den yngre hytteeier er meget bevisst på hva de ønsker seg og er opptatt av å fare varsomt med naturen. Fotavtrykket de ønsker å etterlate seg skal gjerne være minimalt, sier Henriksen.Tilbake til Hytteguiden er det en rikt illustrert bok og er mer som et oppslagsverk du stadig kan komme tilbake til. Boken består av en rekke kapitler og er på 230 sider. Vi gjengir et lite utdrag av kapitlene;Økonomi og juridiske spørsmål: Informasjon om arv, skatt på hytte, utleieinntekter, og hva man bør vurdere før bygging av gjerde eller fellesløsninger med naboer.Vedlikehold og sikkerhet: Anbefalinger om vedlikehold av tak, ytterdør, vegger, og hvordan man kan unngå hyttebrann. Råd om forsikring og hva som ikke dekkes, samt tips for strømbrudd og for å redusere lysforurensning.Naturlige omgivelser og uteareal: Råd om hvordan man lykkes med hage tilpasset kyst, skog eller fjell, samt tips for å få en lettstelt hage. Det gis også informasjon om å beskytte hytta mot dyr som sau.Friluftsliv og utstyr: Tips til å lese sjøen, slå knuter, vedlikeholde utstyr som sag og håndtere snøbelastning på taket. Anbefalinger for fotografering og regler for bruk av elsykkel og steinsanking.Matoppskrifter og kos: Oppskrifter på enkle, smakfulle retter som passer hyttelivet, som pizza med syltede granskudd, russekålsalat og Hasselbackpoteter med villplanter.Miljø og teknologi: Økt interesse for solceller på hyttetak, råd for værmelding via yr.no og tips for å bidra til karttjenester.Hytteguiden er utgitt på Aftenposten / VG Forlag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

21 Feb 40min

11. Hvorfor har Gudbrandsdal Energi så mange hyttekunder?

11. Hvorfor har Gudbrandsdal Energi så mange hyttekunder?

Vi har tatt turen til Vinstra og som ligger øverst i Gudbrandsdalen. Her har vi avtalt å møte Marius Røed Sveipe som er daglig leder og Thomas Mathisen som er ansvarlig for personmarkedet. Hva er hemmeligheten bak alle prisene de vinner? Ja det er et av mange spørsmål vi ønsker å høre mer om. Vi håper også å forstå mer av selve flyten av strømmen og om det finnes fordeler med utenlandskablene. Kraftproduksjonen må økes og hvor skal den komme fra? Selvsagt må vi innom den nye Norgespakken. Går den hytteeierens vei? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

7 Feb 46min

10. Hvor god er Norgesprisavtalen for fritidsboliger egentlig?

10. Hvor god er Norgesprisavtalen for fritidsboliger egentlig?

Selvsagt er vi glade for at regjeringen nylig har lagt på bordet et splitter nytt og offensivt forslag til ny strømpakke som denne gang også inkluderer fritidsboliger. Det er flere ukjente faktorer og Aasland sier selv at avtalen ikke er komplett. NHF ønsker å bidra til sparing av strøm, men Intensiver om sparing mangler og Styreleder i NHF Trond G. Hagen og redaktør Erik Helli snakker i denne episoden om avtalens betydning for fritidsboligeiere. Er ordningen holdbar? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

7 Feb 21min

9. Fallgruver - generasjonsskifte - arveoppgjør

9. Fallgruver - generasjonsskifte - arveoppgjør

I denne episoden skal vi høre mer om arveoppgjør. Vi er på besøk hos senioradvokat Marte Risøy jobber i Advokatfirmaet Økland & Co. I denne episoden skal vi få høre gode råd for å få gjennomført arveoppgjøret og vi får også høre noen eksempler på at mange kommer med sine utfordringer i seneste laget. Marte deler mange nyttige tips om hvordan dette kan gjøres. Hun har selv overlatt sin odelsrett til en yngre bror, så hun vet virkelig hva hun snakker om.Jo flere som skal arve, jo mer komplisert kan det bli. Og jo tidligere man innhenter hjelp, jo enklere blir jobben og des rimeligere vil det bli, sier Marte. Står du ovenfor et oppgjør kan du selv være med på å bestemme. Men vi ser at noen vegrer seg til å ta fatt og overlater alt til neste generasjon. Det kan fort bli mer komplisert og derfor mer kostbart enn det burde bli. Vi ser jo eksempler på at advokatregningen i enkelte tilfelle overstiger verdien på arven. Men da har alt gått i stå!Det kan være nok av fallgruver å falle ned i. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

24 Jan 35min

8. Med mer enn 8000 hytter bygget er Saltdalshytta en av Norges største aktører

8. Med mer enn 8000 hytter bygget er Saltdalshytta en av Norges største aktører

Vi gjester en visningshytte på Hyttesenteret og denne episoden besøker vi Monica Blom Thorsen som er kjededirektør hos Saltdalshytta. I likhet med mange andre bransjer har hytteprodusenter jevnt over fått tåle ramsalt kritikk for sin hyttebygging. Det står i kontrast til at mange kommuner legger fram sine arealplaner som tilrettelegger for mer hyttebygging.Tomtereserven er fortsatt stor, men finnes det kjøpere? Selv om det nå ikke er klondike i marked har vi opplagt behov for hytteprodusenter i fremtiden. (Rentenivået får ta noe av skylden for at stemningen er noe laber.)Like sikkert er det at markedet vil endre seg igjen. Allerede er det tegn på det. I denne episoden får vi høre mer om hvordan Saltdalshytta tar tak i utfordringer om bærekraft. Vi får høre hvordan de samarbeider med sentrale forskningsmiljøer. Det gjør de for å tilegne seg mer informasjon og kunnskap om helheten i økosystemet. På en måte kan man si at Saltdalshytta var forut for sin tid da de tidligere bygget hytter på påler i stedet for støpt såle. Vi får høre om Lillebror som er en "minihytte". Er det fremtiden?Hør mer i denne utgaven av Hyttepraten -en podkast fra Norges Hytteforbund.Ris og ros, tips til gjester og tema; podcast@hytteforbund.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

10 Jan 46min

7. Per Anders Nordengen - det å være menneske i opp- og nedturer

7. Per Anders Nordengen - det å være menneske i opp- og nedturer

Per Anders Nordengen er prest, foredragsholder og forfatter. Jeg kjenner meg ikke helt igjen i din presentasjon Erik. Jeg er først og fremst et helt vanlig menneske, sier Per Anders Nordengen. Som tittelen over sier skal vi her innom de mange fasetter av livets gleder og bekymringer. I denne episoden skal vi høre hva hytta har betydd og fortsatt betyr. Min kone og jeg elsker å være på hytta, sier Per Anders.Vi vil også høre hvordan hyttelivet kan gjøre noe for folkehelsen og ung som gammel nyter godt av miljøforandring og roligere tempo.I en av sine bøker skriver han at ingen kan leve et helt liv uten å oppleve endringer og endringer er nødvendigvis ikke av det gode. Ikke alle endringer er villet. Vi får høre mer noen tips om hvordan vi skal kunne takle selve livet, for et levd liv kan by på utfordringer og hvordan skal vi stå i mot?Og hva med vårt eget følelsesliv - er vi flinke nok til å håndtere det på egen hånd? Ser vi for oss at livet blir som å klatre opp et stigespill -hva gjør det meg deg når du faller ned?Alt har en ende, også livet. Vi må snakke om det å dø. Når skal vi dø og på hvilken måte. Vi ønsker jo en verdig avslutning på livet vårt, og her kommer vi inn på hva som er verdig. Det verste man kan dø av er et ulevd liv, mener Per Anders.Vil du høre mer om dette anbefaler vi å sette av 50 minutter for å høre mer om disse tingene. Om du er klar for å reflektere og tenke litt, kan vi love at det er er vel anvendt tid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

20 Dec 202450min

Prova gratis och få tillgång till alla avsnittArrow right

Reklamfria Premium-poddar

Lyssna obegränsat på alla Premium-poddar utan reklam.

Skapa din egen podcastbubbla

I appen bygger du ditt eget bibliotek av favoritpoddar och vi ger dig dessutom tips på nya poddar som du inte får missa.

14 dagar kostnadsfritt

Som ny kund får du dessutom 14 dagars kostnadsfri provperiod vid tecknande av abonnemang.

Podme Premium

99 kr/mån

  • Tillgång till alla Premium-poddar
  • Lyssna utan reklam
  • Lyssna offline
  • Avsluta när du vill
Prova 14 dagar kostnadsfritt

Berättelserna och rösterna du älskar att lyssna på

Lyssna obegränsat på alla dina favoritpoddar

Upptäck Premium
Arrow Right