Epigenetikk - en bro mellom genetikk og miljø
Biotekpodden31 Jan 2023

Epigenetikk - en bro mellom genetikk og miljø

Epigenetikk er studiet av hva som påvirker hvilke av genene våre som er aktive og hvilke gener som ikke er det. Epigenetikken er relevant for hvordan kroppens celler utvikler seg fra det befruktede egget, det påvirker hvordan kroppen fungerer og hvordan vi eldes.

Med molekylærbiolog Caroline Bianchi Strømme, seniorrådgiver i Bioteknologirådet.

Programleder: Mette Risa

Du kan lese mer om epigenetikk på vår temaside.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt(61)

Forbrytelse og straff + genetikk

Forbrytelse og straff + genetikk

Forskning på genetikk knyttet til antisosial atferd og kriminalitet reiser vanskelige etiske spørsmål. Etter at man fant ut at varianter av genet MAOA er koblet til aggresjon og manglende impulskontroll, har begrepet «krigergenet eller krimgenet» blitt mye omtalt i både vitenskapelige artikler og populærkultur. Men kan vi egentlig si noe om forbrytere, kriminalitet og straff, basert på forskning på genetikk?Biotekpodden har invitert Mareile Kaufman, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, til en samtale om forskning på antisosial adferd og genetikk, og de etiske utfordringene med slik forskning.Programleder: Mette Risa Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

29 Apr 28min

For mange halvsøsken?

For mange halvsøsken?

Tenk deg at du oppdager at du har et halvsøsken. Kanskje er det spennende: Det kan være gøy å bli kjent med en halvsøster eller halvbror og finne ut på hvilke måter dere ligner på hverandre og hvordan dere er forskjellige. Men det kan også få deg til å stille spørsmål ved din plass i verden, din egen identitet og familie. Tenk deg så at du finner ut at du har to, tre eller fire halvsøsken. Da blir kanskje disse spørsmålene litt større. Og hva om du hadde 20 halvsøsken? 30? Eller over 50? Dette er ikke science fiction – dette er virkeligheten for stadig flere mennesker, og et resultat av økende bruk av fertilitetsbehandling og sædbanker.Denne uken har Bioteknologirådet og de etiske rådene i Danmark, Sverige og Finland kommet med en felles uttalelse der de ber myndighetenen i de nordiske landene, Europarådet og EU om å få på plass internasjonale regler for hvor mange barn én sæd- eller eggdonor kan bli opphav til. Biotekpodden har besøk av Marianne Aasen, leder i Bioteknologirådet, og Anne Marit Ryen, seniorrådgiver i Bioteknologirådets sekretariat som forteller mer. Programleder: Mette Risa Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

27 Mars 11min

Jakten på superbakteriene

Jakten på superbakteriene

Rundt 1 million mennesker dør hvert år på grunn av antibiotikaresistente bakterier rundt omkring i verden. Disse superbakteriene er sett på som en av verdens ti største helsetrusler. Men hva er superbakterier? Hvor farlige er de for oss i Norge? Og hvordan kan man kjempe mot superbakteriene?Biotekpodden har besøk av Paul Christoffer Lindemann, seksjonsoverlege ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus. Programleder: Mette RisaIllustrasjon: quantic69/iStock Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

25 Feb 34min

Genetisk arv - hvordan ble jeg til akkurat meg?

Genetisk arv - hvordan ble jeg til akkurat meg?

Mitt DNA, oppskriften på meg, er en kombinasjon av min mor og min fars DNA. Det samme er mine søskens DNA, men likevel så er vi ganske så forskjellige. Hvordan kan vi bli så ulike når vi har arvet vår oppskrift fra de samme to personene?Biotekpodden har besøk av molekylærbiolog Caroline Bianchi Strømme, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, som forklarer hvorfor det er slik. Programleder: Mette RisaIllustrasjonsfoto: MaszaS/iStock Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

29 Jan 20min

Assistert befruktning - hva er det egentlig?

Assistert befruktning - hva er det egentlig?

Hva er assistert befruktning? Hvorfor trenger noen hjelp med å få barn, og hvordan skjer assistert befruktning i praksis? Det er tema for denne episoden av Biotekpodden. Overlege Hans Ivar Hanevik er med fra Fertilitetsavdelingen ved Sykehuset i Telemark, og lege og seniorrådgiver i Bioteknologirådet Eirik Joakim Tranvåg er med fra studio i Bergen. Programleder: Mette Risa, kommunikasjonssjef i BioteknologirådetIllustrasjon: iStock Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

28 Nov 202429min

Livets kode: Hva er egentlig DNA, gener og proteiner?

Livets kode: Hva er egentlig DNA, gener og proteiner?

Du og jeg er mennesker. Ikke blomkål. Ikke gauper, og heller ikke sjimpanser. Og det selv om vi deler noe av vårt DNA med både blomkål, gaupe og sjimpanser. Mitt DNA - min oppskrift - tilsier at jeg har en menneskehjerne, hjerte og to lunger. To bein og to armer, ti fingre og ti tær, ører på siden av hodet og ganske mye mindre hår enn både en gaupe og en sjimpanse. Men hva er DNA? Hvordan går vi fra en oppskrift i en celle, til at vi kan bevege oss, fordøye mat og snakke om biologi? I denne episoden av Biotekpodden snakker vi om DNA, gener og proteiner. Med: Caroline Bianchi Strømme, molekylærbiolog, og seniorrådgiver i Bioteknologirådet og Stine Hufthammer Indrelid, cellebiolog og seniorrådgiver i Bioteknologirådet.Programleder: Mette Risa Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

30 Okt 202418min

Kreftens genetikk

Kreftens genetikk

Kreftceller er seg selv nok. De gjør som de vil, uten å ta hensyn til andre celler. De lager sine egne nye blodårer, deler seg uten begrensning og invaderer resten av kroppen. Ikke vil de dø heller. Men hva er det som skjer inne i celler som gjør at de blir til kreftceller? Og hva kan kunnskap om kreftcellenes genetikk brukes til?Biotekpodden har besøk av professor Stian Knappskog fra Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen og lege Eirik Joakim Tranvåg, seniorrådgiver i Bioteknologirådet.Programleder: Mette Risa, kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

25 Sep 202437min

Bør surrogati være tillatt i Norge?

Bør surrogati være tillatt i Norge?

Surrogatidebatten har delt Bioteknologirådet i et flertall og et mindretall. Argumenter som helserisiko for surrogatmoren, kvinners rett til å bestemme over egen kropp, at den som føder barnet er barnets mor og å sikre trygge rammer for noe som i dag skjer i utlandet ble diskutert og veid opp mot hverandre.Hvorfor konkluderte flertallet og mindretallet av Bioteknologirådets medlemmer som de gjorde? Og hvorfor ønsker et knapt flertall også å innføre straff for de som får barn ved hjelp av surrogatmor i utlandet? I denne episoden av Biotekpodden får du høre mer om argumentene for og mot surrogati, og for og mot straff, når to av medlemmene i Bioteknologirådet tar surrogatidebatten live. Debattantene er Hans Ivar Hanevik, overlege ved Fertilitetsavdelingen, Sykehuset Telemark og forsker ved Folkehelseinstituttet og Mathias Barra, Seniorforsker Helsetjenesteforskning ved Akershus Universitetssykehus.Programleder: Mette RisaIllustrasjonsfoto: iStock**Episoden ble spilt inn under Arendalsuka 2024** Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

29 Aug 202431min