70. Har vi investerat i rymden än? - Vad betyder privata investeringar för Sveriges framtid i rymden?
I detta avsnitt får vi besök av Ted Elvhage, en framstående investerare inom rymd- och deep tech, som delar med sig av sina insikter kring investeringar i rymden via fonderna Rymdkapital och Expansion Ventures. Ted berättar engagerande om sina fonder och dess framgångar, inklusive investeringar i innovativa företag som Pythom Space, the Exploration Company och ReOrbit. Hans erfarenheter ger oss en inblick i hur rymdengagemang och rymdekonomi kan forma framtiden för Sverige och Europas oberoende i rymden.Ted understryker vikten av att Sverige och Europa ökar sina investeringar i rymdprogram. Diskussionen berör även marknaden för rymddata och teknologi, och hur privata investeringar kan spela en avgörande roll för att driva rymdmissioner framåt. I avsnittet träffar vi också Hélène Huby, grundare av The Exploration Company. Tillsammans pratar vi om företagets ambitiösa arbete med att bygga återanvändningsbara rymdfarkoster för experiment och space to space transport.Har vi åkt till Mars än?Följ med oss när vi navigerar genom rymdnyheter, NASA:s senaste projekt och ESA:s (Europeiska rymdorganisationen) insatser. Med insikter från astronauter och rymdforskare, ger vi dig en klar bild av vad som krävs för att göra en marsresa till verklighet. Låt oss tillsammans utforska rymden, förstå rymdstationer som ISS (Internationella rymdstationen) och diskutera hur vi kan ta nästa steg mot att utforska Mars. Så luta dig tillbaka och lyssna på Har vi åkt till Mars än?, där vi tar dig med på en oförglömlig resa genom solsystemet och bortom! Missa inte att prenumerera för att hålla dig uppdaterad med de senaste rymdnyheterna och forskningen. Världen av rymdteknologi väntar på dig! Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab. Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
9 Mai 47min
69. Har Rymdstyrelsen ny Generaldirektör än? - Ella Carlsson om Sveriges rymdstrategi och framtida rymdprogram!
I detta avsnitt av Har vi åkt till Mars än? bjuder vi in Ella Carlsson, den nya generaldirektören för Rymdstyrelsen, för en djupgående diskussion om rymdens framtid och Sveriges roll i den. Ella, som nyligen har avslutat sina första hundra dagar i sitt nya uppdrag, delar med sig av sina insikter och erfarenheter från rymdsektorn, och hur hennes bakgrund inom Försvarsmakten har format hennes ledarskapsstil. Ella Carlsson understryker vikten av att samarbeta mellan olika aktörer för att maximera Sveriges rymdpotential. I avsnittet utforskar vi de utmaningar och möjligheter som ligger framför oss inom rymdprogram och rymdforskning. Ella berättar om den betydande finansiering som nyligen tilldelats svensk rymdverksamhet och hur detta kommer att påverka framtida rymdmissioner och utvecklingen av rymdteknologi. Med en passion för rymden som började i barndomen, ger Ella oss en inblick i de olika program som Rymdstyrelsen planerar att implementera, inklusive ett nationellt satellitprogram som syftar till att hantera klimatfrågor och andra globala utmaningar. Har vi åkt till Mars än? I serien diskuterar Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt ämnen som liv på Mars, rymdutforskning och universums storlek. Hur klarar sig kroppen i rymden? Hur lång tid tar det att åka till Mars, och vad äter vi när vi kommer dit? Vad innebär mänsklig kolonisering av Mars? Dessa frågor är inte bara hypotetiska; de är centrala för vår förståelse av rymdresor och rymdengagemang. Har vi åkt till Mars än? ger en inblick om allt som händer i rymden, från svarta hål till satelliter.Har vi åkt till Mars än? är en rymdpodd som lovar att både informera och inspirera. Dyk ner i diskussionerna med Marcus och Susanna, och upptäck hur rymdforskning kan påverka vår framtid. Är du redo att utforska rymden med oss? Lyssna nu! Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab. Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
25 Apr 25min
68. Rymddagen 2025 - Rymddata för samhällsnytta, Svenskt tillträde till rymden och Forskningsnytta & framtidsspaning!
Välkomna till ett nytt avsnitt av Har vi åkt till Mars än?I detta avsnitt dyker vi ner i den fascinerande världen av rymdverksamhet och de senaste nyheterna från den andra Rymddagen som anordnades av Rymdstyrelsen. Värdarna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson tar oss med på en resa där vi utforskar hur rymddata kan användas för samhällsnytta och hur Sverige kan stärka sin position inom rymden.Med ett stort intresse för rymdverksamhet i Sverige har Rymddagen på Rymdstyrelsen blivit en plattform för att samla aktörer från rymdindustrin, forskning och försvar. Ella Carlsson, generaldirektör på Rymdstyrelsen delar med sig av syftet med rymddagen och hur den bidrar till att skapa nätverk och samarbeten.Under avsnittet får vi lyssna på inspirerande samtal med Camilla Jönsson, handläggare på Naturvårdsverket, och Mattias Bengtson, Tf Chef för planeringssektionen på flygstabens rymdavdelning, som belyser hur rymddata kan användas för att skapa samhällsnytta. Vi träffar Karin Holmqvist, Head of Public & Government Affairs på SSC och Gabriella Stenberg Wieser, rymdforskare på Institutet för Rymdfysik, IRF och pratar om svenskt tillträde till rymden och rymdforskning. Med rymdstyrelsens ställföreträdande Generaldirektör Christer Nilsson diskuterar vi rymdstrategi och rymdlag, och så tar vi oss en framtidsspaning med astronaut Marcus Wandt!Har vi åkt till Mars än? Låt oss tillsammans utforska dessa frågor och mer i vår serie. Oavsett om du är en rymdentusiast eller bara nyfiken på rymdprogram och rymdmissioner, kommer du att hitta värdefull insikt och inspiration. Häng med oss på denna spännande resa genom rymden och upptäck hur Sverige kan bli en viktig spelare i den globala rymdekonomin!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
11 Apr 31min
67. Kan vi åka till Mars än? - Kan vi lita på SpaceX:s tidslinje för Marsresan, eller är det bara snack?
Med fokus på SpaceX och deras ambitiösa planer för att skicka människor till Mars diskuterar vi de tekniska och logistiska hinder som fortfarande återstår innan en bemannad Marsresa kan bli verklighet.Vi har den stora äran att ha René Laufer, professor i rymdteknik, med oss igen. René uttrycker skepticism kring tidslinjerna för Mars-missioner och påpekar att "rymden är mycket mer komplicerad än vad många tror". Han betonar vikten av ett pålitligt transportsystem för både människor och last, och att vi måste övervinna betydande utmaningar innan vi kan påbörja vår resa till Mars.Vi träffar också Johan Eriksson, professor i statsvetenskap med inriktning på rymdfrågor och rymdpolitik, säkerhetspolitik och teknikpolitik på Södertörns högskola, och pratar om de politiska och finansiella aspekterna av rymdprogram, inklusive den senaste utvecklingen inom NASA och hur nedskärningar kan påverka framtida rymdmissioner.Rymdkapplöpningen mellan USA och Kina är också en central del av vår diskussion. Hur påverkar detta internationella samarbeten inom rymdutforskning? Har vi åkt till Mars än?Är nyfiken på rymdteknologi, rymdforskning och liv på Mars? Vi lovar en insiktsfull och underhållande diskussion som tar dig närmare svaret på frågan: Har vi åkt till Mars än? Lyssna nu för att få en djupare förståelse för hur vi kan förbereda oss för framtidens rymdresor och vad som krävs för att göra vår dröm om en Marsresa till verklighet!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
28 Mar 37min
66. Kan vi resa i tid än? - Är tidsresor genom maskhål möjliga?
Har du någonsin undrat om tidsresor verkligen är möjliga? I detta spännande avsnitt av Har vi åkt till Mars än? tar programledarna Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt med dig på en fascinerande resa genom tid och rum tillsammans med Sören Holst, universitetslektor i teoretisk fysik. Vi dyker ner i relativitetsteorin och dess kopplingar till tidsresor, och hur hastighet och gravitation påverkar vår upplevelse av tid. Vi utforskar hur nära ljusets hastighet kan möjliggöra tidsresor framåt i tiden, där din klocka tickar långsammare än klockorna på jorden. Men vad sägs om att resa bakåt i tiden? Det är betydligt mer komplicerat och teoretiskt beroende av existensen av maskhål. Sören ger oss en insikt i hur dessa mystiska genvägar genom rumtiden skulle kunna användas för att skapa tidsmaskiner. Tänk dig att kunna resa tillbaka i tiden, eller till och med till en framtid där mänsklig kolonisering av Mars är verklighet!Har vi åkt till Mars än?Hur långt är det egentligen till Mars? Vad innebär rymdresor för vår förståelse av livet på Jorden och hur ser framtidens rymdprogram ut? Med aktuella nyheter, samt insikter om rymdteknologi och rymdvetenskap, får du en djupare förståelse för vad som krävs för att genomföra en framgångsrik rymdresa.Serien är en perfekt kombination av underhållning och lärande, där vi utforskar allt från relativitetsteori till rymdstrategi och rymdengagemang. Missa inte chansen att bli en del av vår rymdpodd och få en inblick i framtidens rymdmissioner och rymdforskning. Lyssna nu och låt oss ta dig med på en oförglömlig resa genom tid och rum!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
21 Mar 21min
65. Vad är tidän? - Hur påverkar ljusets hastighet vår förståelse av tid och rum!
Har du någonsin undrat hur tid och rum hänger ihop när vi pratar om rymden? I detta spännande avsnitt av "Har vi åkt till Mars än?" tar programledarna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson, tillsammans med universitetslektorn Sören Holst från Stockholms Universitet oss med på en fascinerande resa genom koncepten tid och rum. Tillsammans utforskar de hur hastigheten av ljus påverkar våra rymdresor och hur tid kan upplevas olika beroende på hastighet och gravitation. Sören förklarar på ett lättförståeligt sätt hur tid mäts och hur den relativistiska effekten gör att tid kan gå olika snabbt beroende på rörelse och plats. De träffar också René Laufer, professor i rymdtekniska system på Luleå Tekniska Universitet som berättar hur det fungerar när man använder en planet som gravitationsslunga. Det är en djupdykning i rymdvetenskap och relativitetsteori som du inte vill missa!Med en blandning av humor och intelligent diskussion, gör Susanna och Marcus ämnet lättillgängligt för alla som är nyfikna på rymdforskning och den mänskliga kolonisering av Mars. De berör även aktuella frågor om liv på Mars och den pågående Marsutforskningen. Vill du veta mer om hur rymdteknologi utvecklas och hur framtidens rymdresor kan se ut? Då är detta serien för dig!Avsnittet avslutas med en spännande förhandsvisning av nästa avsnitt, där de kommer att dyka ner i tidsresor och maskhål. Missa inte chansen att få en djupare förståelse för hur universum fungerar och hur vi kan utforska det. Så, har vi åkt till Mars än? Låt oss ta reda på det tillsammans!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
14 Mar 31min
64. Har USA åkt till Mars än? - Hur rymdpolitiken i USA kan komma att forma framtiden för Marsresan
I detta spännande avsnitt av Har vi åkt till Mars än? dyker vi ner i Donald Trumps och Elon Musks inflytande över framtiden för rymden. Vi pratar med Roger Wilson, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i USA som ger oss insikter om Trumps rymdplaner och hans nära relation med Musk. Vi inleder med att diskutera Trumps installation som president och hans ambitiösa plan att skicka amerikanska astronauter till Mars. Hur påverkar detta den amerikanska rymdindustrin och rymdprogrammet? Vad betyder det för framtida rymduppdrag och rymdforskning? Vi träffar också Nancy Fischer, advokat på Pillsbury i Washington med inriktning på internationell handelsrätt och tvistlösning och med henne fortsätter vi diskussionen om amerikans rymdpolitik i en tid av tariffer och införandet av tullar. Så häng med oss i Har vi åkt till Mars än? och bli en del av vårt rymdengagemang! Missa inte chansen att få en djupare förståelse för hur rymdprogrammet utvecklas och vad framtiden har att erbjuda för rymdforskning och rymdindustri. Låt oss tillsammans utforska de oändliga möjligheterna i rymden!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
27 Feb 29min
63. Har vi summerat 2024 än?
I detta spännande avsnitt av Har vi åkt till Mars än? tar vi er med på en fascinerande tillbakablick på det svenska rymdåret 2024. Ett år som började med att vi vinkade av Sveriges senaste astronaut Marcus Wandt, som i januari åkte med Axiom Mission 3 till ISS (internationella rymdstationen).Tillsammans med några av årets gäster i serien, från forskare, tänkare, ingenjörer och politiker ser vi seni tillbaka på massa spännande som hänt under året. Med diskussioner om rymdstrategi, rymdresor och rymdforskning, ger vi en inblick i vad som väntar i rymden under kommande år. Med ett fokus på rymden och Mars, pratar vi om betydelsen av internationellt samarbete och samarbetemellan myndigheter, regering forskning och industri.Om du är nyfiken på rymdteknologi, astronomi och de senaste rymdnyheterna eller helt enkelt vill veta mer om hur lång tid det tar att åka till Mars, missa inte Har vi åkt till Mars än? Låt oss tillsammans utforska rymden och drömma om framtida äventyr!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
29 Des 202434min