Ness 109 med Andreas Motzfeldt Kravik – Kjempedumt å ikke kalle Hamas for terrororganisasjon
Ness28 Mars

Ness 109 med Andreas Motzfeldt Kravik – Kjempedumt å ikke kalle Hamas for terrororganisasjon

Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) tar selvkritikk i podkasten Ness, men mener at Norges utenrikspolitikk gir Norge enormt med kapital.

Med uvanlig åpenhet innrømmer han at det var en "kjempetabbe" å bruke flere dager på å stemle Hamas som terrorister etter det brutale angrepet 7. oktober 2023. Samtidig fyrer han løs mot Israels handlemåte – ikke som en fiende, men som en som vil landet vel.

Dette er en samtale som spraker av motsetninger, prinsipper og uventede innrømmelser. Og som gir et sjeldent dyot innblikk i norsk utenrikspolitikk i møte med en uttalt kritiker.

Kravik understreker at "Norge må fortsette å prioritere et konsekvent forsvar av folkeretten, internasjonal konfliktløsning og globalt samarbeid."

I podkasten utdyper han: "Russland truer Europa, og Israels brutale krigføring har skapt en historisk mistillit mot Vesten. Hvis vi ikke holder fast ved prinsippene våre, undergraver vi vår egen sikkerhet – og Israels." Han peker på at en verden uten regler er en verden der små stater som Norge, og ja, også Israel, taper mest.

Han forsvarer dessuten at regjeringen allerede har etablert en dialog med de nye makthaverne i Syria og forteller i detalt om møte sine med makthaverne der.

Han avviser at det er naivt å snakke med tidligere Al Quida medlemmer.

– Trump snakker også med alle, sier han.

Avsnitt(118)

Ness 117 med Carl I. Hagen – Tilbakeblikk på femti år i politikken

Ness 117 med Carl I. Hagen – Tilbakeblikk på femti år i politikken

Tidligere FrP-leder Carl I. Hagen gir et tilbakeblikk etter å ha vært femti år i politikken.

5 Apr 1h 6min

Ness 116 med Cecilie Hellestveit – Kanselleringen blåser jeg av. Folkeretten er ikke en kardemommelov

Ness 116 med Cecilie Hellestveit – Kanselleringen blåser jeg av. Folkeretten er ikke en kardemommelov

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit gjester podkasten Ness, og gir et nøkternt og usminket innblikk i folkerettens natur og kompleksitet.I samtalen avviser hun forestillingen om at folkeretten er en slags internasjonal kardemommelov, slik mange nordmenn ser ut til å tro.– Folkeretten er en rett av, med og for stater, og den gjenspeiler maktforholdene i verden,»forklarte Hellestveit. – Den er langt fra perfekt, men det er det vi har å jobbe med.Hellestveit, som er jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett, understreket at folkeretten ikke er et idealistisk rammeverk for rettferdighet, men et pragmatisk verktøy formet av staters interesser og maktbalanse.Hun pekte på hvordan dette ofte misforstås i offentlig debatt, hvor mange forventer at folkeretten skal fungere som en universell moralsk rettesnor.Folkemord i Gaza?Et av temaene som blir tatt opp i podkasten, er hvorfor Hellestveit konsekvent unngår å konkludere om hvorvidt krigen i Gaza kan klassifiseres som folkemord.– Som fagperson må jeg forholde meg til det juridiske grunnlaget, og folkemord er et begrep med en svært spesifikk definisjon i folkeretten, sa hun.– Det krever bevis for intensjon, og uten tilgang til all relevant informasjon – som ofte mangler i en pågående konflikt – er det ikke faglig forsvarlig å trekke en slik konklusjon.Kanselleringsforsøk: – En frisk bris, ikke en stormHellestveit har de siste årene møtt kritikk og anklager om å bagatellisere Israels handlinger i Gaza, og noen har til og med stemplet henne som folkemordfornekter. I podkasten tok hun dette med ro.– Kanselleringsforsøkene mot meg? Det er en frisk bris, overhodet ikke en storm,» sa hun med et smil. «Jeg lar meg ikke skremme av det. Som forsker og jurist må jeg tåle at folk er uenige, og jeg må stå i mine faglige vurderinger uansett hvor mye det blåser.Hun pekte på at debatten ofte blir emosjonell og polarisert, særlig når det gjelder Midtøsten-konflikten, men insisterte på at hennes rolle er å analysere, ikke å dømme ut fra følelser.– Jeg er ikke her for å ta side eller trøste noen. Jeg er her for å forklare hva folkeretten sier – og ikke sier.Et realistisk blikk på verdenGjennom samtalen i Ness-podkasten fremsto Hellestveit som en tydelig stemme i en tid preget av sterke meninger og høyt konfliktnivå. Hennes budskap var klart: Folkeretten er et ufullkomment system, men det er det beste verktøyet vi har for å regulere forholdet mellom stater. Og selv om hun ikke lar seg rive med av kanselleringsbølger eller press om å ta stilling, er hun fortsatt opptatt av å bidra til en mer opplyst debatt.Episoden med Cecilie Hellestveit er tilgjengelig nå på podkastens plattform, og anbefales for alle som ønsker et dypere dykk i folkerettens realiteter – uten filter.

4 Apr 1h 1min

Ness 115 med Harald Magnus Andreassen – Ikke svar på Trumps tolløkninger

Ness 115 med Harald Magnus Andreassen – Ikke svar på Trumps tolløkninger

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen håper at verden ikke svarer på Trumps tolløkninger, og sier de blir først farlige for Norge hvis verdenshandelen svekkes.I dagens episode av podkasten Ness tar sjeføkonom Harald Magnus Andreassen fra SpareBank 1 Markets, som tar for seg de økonomiske konsekvensene av Donald Trumps varslede tolløkninger.– Det store spørsmålet er om at vi nå har fått en ny verdensorden, eller ikke. Er dette slutten på globaliseringen, og starten på en oppsplitting i flere globale handelsblokker? Trumps tollplaner: En økende trussel– Jeg håper andre land ikke svarer på Trumps tolløkninger, sier Andreassen. – Hvis de gjør det, risikerer vi en spiral av mottiltak som vil skade alle parter. Han peker på at en global handelskrig kan redusere verdenshandelen betydelig, noe som vil ramme små, åpne økonomier som Norge hardest.Norge: Skjermet, men sårbartFor Norge er den direkte effekten av Trumps toll foreløpig begrenset. – Umiddelbart er dette ikke veldig farlig for oss,» forklarer Andreassen. – Vi handler relativt lite med USA – kun om lag 6–7 % av eksporten vår går dit. Hvis hele verdenshandelen bremses ned, blir det alvorlig for en økonomi som vår, som er avhengig av eksport av råvarer som olje, gass og fisk.Kina-USA: En relasjon under pressTrumps tollpolitikk setter også forholdet mellom USA og Kina under ytterligere press. Hør hele Andreassens analyse i dagens podkast.

3 Apr 40min

Ness 114 med Elisabeth Holvik – Det Trump gjør er verken idioti eller galskap

Ness 114 med Elisabeth Holvik – Det Trump gjør er verken idioti eller galskap

Det er verken idioti eller galskap som ligger bak Trumps økonomiske politikk. Det er et dypt geopolitisk skift, strategiske nødvendigheter og statsfinanser ute av kontroll som er forklaringen.I dagens episode får Ness besøk av Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1, som gir en innsiktsfull og nyansert analyse av Donald Trumps politikk og dens dypere årsaker. Dette er ikke bare enda en podkast om økonomi eller politikk; det er en mulighet til å forstå de strategiske og globale utfordringene som påvirker oss alle.Trumps politikk: Mer enn bare slagordHolvik, som også har skrevet en tankevekkende kronikk i Aftenposten, tar oss med bak fasaden på Trumps agenda. Hun forklarer hvordan politikken hans ikke bare er et svar på innenlandske utfordringer i USA, men også en strategisk respons på en verden i endring. Sentralt i analysen hennes er rivaliseringen med Kina – en økonomisk og geopolitisk stormakt som, ifølge Holvik, ikke spiller etter reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Dette skaper en skjevhet i den globale økonomien som vestlige land, inkludert Europa, må forholde seg til.USA statsfinanser er dessuten ute av kontroll. Man må ta kraftige grep, eller gå konkurs.I podkasten understreker hun hvorfor Trump-administrasjonen har prioritert å styrke amerikansk industri og redusere avhengigheten av utenlandsk produksjon. Men dette handler ikke bare om USA. Holvik peker på et presserende behov for at også Europa beholder og utvikler sin egen industri for å stå sterkere i denne globale maktkampen. Det er en wake-up call til oss alle om hvor sårbare vi kan være hvis vi ikke tar grep.Smarte hoder bak kulisseneEn av de mest overraskende og forfriskende perspektivene Holvik bringer til Ness, er hennes observasjon om at det faktisk finnes svært kompetente og smarte mennesker i Trump-administrasjonen. Dette går på tvers av mange forutinntatte holdninger og gir en dypere forståelse av hvorfor politikken har fått gjennomslag. Hun maler et bilde av en administrasjon som, til tross for kontroverser, har en klar strategisk visjon – spesielt når det gjelder å møte Kinas økende dominans.Denne episoden er et perfekt eksempel på hvorfor Ness skiller seg ut i podkastlandskapet.Her får du ikke bare overfladiske meninger, men en grundig og faglig fundert diskusjon som knytter sammen økonomi, politikk og geopolitikk på en måte som er både tilgjengelig og engasjerende. Holviks bidrag gir lytterne et unikt innblikk i hvordan beslutninger i Washington og Beijing påvirker alt fra jobber i Europa til prisen på varene vi kjøper.

2 Apr 46min

Ness 113 med Hans Olav Lahlum – Støres comeback og Solbergs kommende havari

Ness 113 med Hans Olav Lahlum – Støres comeback og Solbergs kommende havari

Lahlum og Ness kommenterer de politiske forholdene i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte.

1 Apr 31min

Ness 112 med Gaute Skjervø – Høstens valg blir en tragedie for enten Solberg eller Støre

Ness 112 med Gaute Skjervø – Høstens valg blir en tragedie for enten Solberg eller Støre

Arbeiderpartiets landsmøte begynner 3. april, og som en oppvarming serverer podkasten Ness en gavepakke til alle politisk interessert. En podkast med AUF-leder Gaute Skjervø hvor han forteller hva Ap vil satse på, i forkant av det som blir vårens viktigste politiske møte.– AUF går for opprustning, klima og Palestina, sier Skjervø.Skjervø beskriver hvordan AUF nå går inn for en historisk opprustning, noe ungdomspartiet mener er den viktigste saken akkurat nå.– Det er opprustning som haster mest, og de må vi prioritere det høyest.

1 Apr 55min

Ness 111 med J. Kallmyr og G. H. Karlsen – Umulig for Ukraina å slå Russland militært

Ness 111 med J. Kallmyr og G. H. Karlsen – Umulig for Ukraina å slå Russland militært

En utmattelseskrig uten utsikt til noen endelig seier. – Vi må vurdere situasjonen realistisk ikke basert på naivitet, sier militærekspert Geir Hågen Karlsen.I dag er det tidligere oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, nå assosiert partner i pr-byrået Geelmuyden Kiese, og tidligere justisminister Jøran Kallmyr, nå advokat og partner hos Ræder, som gjester podkasten Ness.De er ikke minst opptatt av hvordan vi tidligere tenkte sør-nord i forsvaret av Norge, så må vi nå tenke vest-øst. I en krigssituasjon hvor Østersjøen blir sperret, kan Norge nord for Trondheim bli veien inn i Nord-Sverige og Finland.– Vi kan måtte forsyne hele Finland.Det er blant annet noe av årsaken til at disse nå er igang med å fronte prosjektet Evenes Industrial Seaport. En plan for å gjøre denne havnen strategisk plassert mellom Narvik og Hammerfest til et strategisk knutepunkt. Geir Hågen Karlsen har ingen tro på at Ukraina vil kunne vinne krigen.– Det er helt, helt urealistisk at Ukraina vil kunne slå Russland tilbake.Hør hele analysen om Norge, Russland og Ukraina her.

31 Mars 1h 2min

Ness 110 med Steinar Vadla Risa – Voldskriminaliteten eksploderer

Ness 110 med Steinar Vadla Risa – Voldskriminaliteten eksploderer

– Begrens innvandringen, avkriminaliser narkotika og ta av de politisk korrekte brillene i møte med klanskriminaliteten, krever bysheriff Steinar Vadla Risa i podkasten Ness.I år er det 35 år siden Steinar Vadla Risa begynte å arbeide som vekter i Oslo, og etterhvert startet han opp sitt eget sikkerhetsselskap. På nært hold har han sett hvordan voldskriminaliteten vokser og at den antar helt andre former og blir klansbasert.– De siste årene har justisministre og byrådsledere nærmest gått i kø i utsatte områder i Oslo, mens de lover at "nå skal de stoppe gjengene." De har ikke fått til noe som helst.Skal vi tro Steinar Vadla Risa så er Norge på vei dit Sverige allerede har kommet: Dype klansbaserte kriminelle organisasjoner tar over, og i møte med en naiv og tillitsbasert velferdsstat så får de lett spill.– Dessuten er dagens narkotikapolitikk en gavepakke til gjengene. En seddelpresse de får av oss.Hør hele den rysten episoden i dagens utgave av podkasten Ness.

30 Mars 1h 4min