#83: Erkki Liikanen – Kuinka megariskejä hahmotetaan ja hallitaan
10X Finland16 Feb 2023

#83: Erkki Liikanen – Kuinka megariskejä hahmotetaan ja hallitaan

Erkki Liikanen ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta tämän podcastin teeman kannalta on hyvä muistuttaa joistakin asioista, joissa hän on ollut mukana. 1972, 21-vuotiaana, hänet valittiin eduskuntaan Suomen kaikkien aikojen nuorimpana kansanedustajana. 1980-luvun lopulla, juuri ennen 90-luvun lamaa, hän oli maamme valtiovarainministeri. Sitten hän siirtyi Brysseliin Suomen EU-suurlähettilääksi hetkeä ennen kuin Neuvostoliitto hajosi. Kun Suomi oli liittynyt unioniin, hän toimi komissaarina kahdessakin komissiossa ja oli mukana valmistelemassa EU:n laajenemista itään. Suomen pankin pääjohtajana vuosina 2004–2018, hänen kohdalleen osuivat muun muassa finanssikriisi ja Euroopan valuuttakriisi. Tänään, 72-vuotiaana, hän on edelleen mukana monessa, muun muassa luomassa kansainvälisiä raportointistandardeja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Tässä podcastissa puhumme riskistä, ennen kaikkea ilmastonmuutokseen liittyvistä riskeistä ja keinoista tehdä kansainvälistä yhteistyötä niiden torjumiseksi. Keskustelu laajenee myös muiden riskien ymmärtämiseen, kuten deglobalisaatioon, EU:n päätöksentekoon ja pankkijärjestelmän säätelyyn. Lopulta puhumme siitä, kuinka yksilön kannattaa varautua maailmassa, joka yllättää aina, ja kuinka toimia, jos aikoo yhdessä muiden kanssa selättää vaikeita haasteita.

Avsnitt(99)

#98: Henrik Meinander – Mitä Helsingin historia kertoo meille sen tulevaisuudesta?

#98: Henrik Meinander – Mitä Helsingin historia kertoo meille sen tulevaisuudesta?

Henrik Meinander seurasi tehtävässään Helsingin yliopiston historian professorina legendaarista Matti Klingeä. Meinander on juuri julkaissut kirjan Helsinki – Erään kaupungin historia. Se on hänen mukaansa syntynyt rakkaudesta kotikaupunkiin ja se kertoo Helsingin vaiheet perustamisesta tähän päivään. Pysäyttävintä Helsingin tarinassa on se, että kaupunki on hyvin harvoin päättänyt omasta tulevaisuudestaan. Se on pikemminkin ollut lastu Itämeren laineilla, jota suurvaltapolitiikan myrskyt ovat vieneet ja riepotelleet. Tätä ei pidä unohtaa, kun miettii, miten Helsinki jatkossa kehittyy. Puhumme lisäksi siitä, kuinka Helsingin sielu on jatkuva muutos, kuinka Helsinki on aina ollut muuttajien kansoittama kaupunki ja kuinka Helsingin suurin panos kansalliselle kulttuurille on, että se on ollut paikka, jossa Suomen idea on muotoiltu. Hyviä kuunteluhetkiä!

24 Apr 1h 15min

#97: Anna Rotkirch – Kulttuuri, biologia ja parinmuodostuksen kriisi

#97: Anna Rotkirch – Kulttuuri, biologia ja parinmuodostuksen kriisi

Anna Rotkirch on evoluutiopsykologiaan perehtynyt sosiologi ja Väestöliiiton tutkimusprofessori, joka tunnetaan ennen kaikkea lähiyhteisöihin ja syntyvyyteen liittyvästä tutkimuksestaan. Hänen näkökulmassaan oleellista on se, että ihmisen toimintaa ei perustella joko biologian tai kulttuurin kautta, vaan ihminen ja ympäröivä yhteiskunta nähdään jatkuvana, kompleksisena vuoropuheluna näiden kahden välillä. Tässä podcastissa sukellamme syvälle siihen, miksi suomalainen ja länsimaalainen väestö ei lisäänny sekä moniin muihin aikamme ilmiöihin: parinmuodostuksen vaikeuteen, vieraan pelkoon, feminismin virtauksiin, itsevaltiaiden nousuun, ahdistuksen lisääntymiseen ja yhteisöllisyyden välttämättättömyyteen. Hyviä kuunteluhetkiä!

25 Mars 1h 24min

#96: Risto Lähdesmäki – Kuinka luovaa organisaatiota johdetaan

#96: Risto Lähdesmäki – Kuinka luovaa organisaatiota johdetaan

Risto Lähdesmäki opiskeli alun perin opettajankoulutuslaitoksella Jyväskylässä, mutta perusti muutaman opiskelukaverinsa kanssa vuonna 1999 ensin käyttäjätutkimusta ja pian käyttöliittymäsuunnittelua tehneen Suomen Oujee Oy:n. Oujee sai Nokian asiakkaakseen, vaihtoi nimekseen Idean, ja kansainvälistyi, ennen kaikkea Yhdysvalloissa. Asiakkaiksi saatiin muun muassa Huawei, Apple, Sandvik, LG ja IBM. Vuonna 2017 Lähdesmäki neuvotteli kaupan, jossa 150 hengen Idean myytiin Capgeminille yhdeksännumeroisella summalla. Riston intohimo on luovien ihmisten johtaminen, yrityskulttuurit ja käyttöliittymäsuunnittelu. Tämä podcast on vauhdikas ja väkevällä kokemuksella pakattu cocktail tätä kaikkea. Ennen kaikkea puhumme johtamisesta ja osaamisen kehittämisestä. Esimerkiksi: mitä tapahtuu kun yrityksen kasvua aletaan mitata osaamisen kasvulla ja paremmilla projekteilla perinteisten talouslukujen lisäksi? Tai mitä tapahtuu, kun design nähdään pikemminkin strategiana kuin estetiikkana ja sen funktioita ovat kokemus, tarina ja tunne? Tervetuloa retkelle railakkaan kasvun polulle. Hyviä kuunteluhetkiä!

11 Feb 1h 27min

#95: Pasi Rinne – Raha valitsee koko ajan sen vihreämmän sijoituksen

#95: Pasi Rinne – Raha valitsee koko ajan sen vihreämmän sijoituksen

Pasi Rinteen intohimo on kestävä liiketoiminta. Vuonna 1993, 24-vuotiaana, hän perusti uraauurtavan kestävän kehityksen konsulttitoimiston Gaian. Hän on myös työskennellyt ympäristöministerin erityisavustajana Pekka Haaviston kaudella ja kahdeksan vuotta YK:n ympäristöohjelmassa Genevessä. Nykyisin hän on kestävän sijoittamisen asiantuntija. Voisi kuvitella, että nämä ovat Pasille pimeitä aikoja. Donald Trump miehittää hallintoaan ilmastonmuutoksen kieltäjillä, Bakun ilmastokokouksen tulokset olivat laihoja ja innostus ESG-sijoittamiseen on vaihtunut epäilyksi, jopa vihaksi. Ja sotilaallinen turvallisuus ajaa leveillä telaketjuilla  ilmastoturvallisuuden yli. Pasin näkökulma ja viesti on kuitenkin, että vastuullisen liiketoiminnan kasvua ei pysäytä mikään. Sen iso ajuri eivät enää ole vain kansainväliset sopimukset, vaan markkinoiden syvällekäyvä muutos. Hyviä kuunteluhetkiä!

14 Dec 20241h 5min

#94: Kristiina Kukkohovi – Ei tarvitse olla suurta, mutta voisiko olla kauneinta?

#94: Kristiina Kukkohovi – Ei tarvitse olla suurta, mutta voisiko olla kauneinta?

Kristiina Kukkohovi johtaa Visit Turku Archipelago -markkinointiyhtiötä.  Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Siljalla, Finnairilla ja SASilla sekä Levillä, Rukalla ja Pyhällä, joissa hän seurasi läheltä sitä, kuinka Lappia nostettiin aivan uudelle tasolle kansainvälisenä matkakohteena. Kristiina on podcastissa vieraana siksi, että Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Suomi ei ole enää minkään liikenteen solmukohta, vaan Euroopan pussinperä, jolla pitää olla aivan erityistä annettavaa voidakseen houkutella kansainvälisiä matkailijoita. Meillä on uniikkia annettavaa, mutta nyt puhumme keinoista, joilla saamme kohderyhmäymmärryksen, palvelun, tuotteistuksen ja ennen kaikkea markkinointimme sellaiselle tasolle, että Suomi nousee kuriositeetista kohdemaaksi.

15 Nov 202459min

#93: Markku Juntunen – Brasilialaisen jujutsun supervoima salilla ja sen ulkopuolella

#93: Markku Juntunen – Brasilialaisen jujutsun supervoima salilla ja sen ulkopuolella

Markku Juntunen sai kaksikymmentä vuotta sitten yhtenä ensimmäisistä Euroopassa mustan vyön Brasilialaisessa jujutsussa ja hän on edelleen vyöarvoltaan korkein lajin osaaja Suomessa. Hän on opettanut niin BJJ:n perusharrastajia kuin valmentanut lajin huippuja ja vapaaottelijoitakin. Tässä jaksossa puhumme aluksi lajin alkuvaiheista videokasetteineen sekä haasteotteluineen ja sitten myöhemmästä huimasta suosion kasvusta monenlaisten harrastajien parissa. Tämän jälkeen syvennymme tarkemmin BJJ:n olemukseen sekä sen soveltamisalueisiin niin painimatolla, vapaaotteluhäkissä, kadulla kuin elämässä laajemminkin. Lopuksi filosofoimme vielä hetken aikamme jakomielisestä suhtautumisesta väkivaltaan ja siitä, kuinka jujutsusta löytyisi lääke tähänkin. Hyviä kuunteluhetkiä!

3 Okt 20242h 2min

#92: Antti Kylliäinen – Anna arvojen olla ja keskity hyveisiin

#92: Antti Kylliäinen – Anna arvojen olla ja keskity hyveisiin

Antti Kylliäinen on kirjailija, kouluttaja ja teologi. Hän luki läpi suomalaisten pörssiyritysten arvot ja huomasi, että vain 13% niistä on oikeastaan arvoja ja loput ovat hyveitä tai sekalaisia työkaluja. Kaiken kaikkiaan Antti on sitä mieltä, että arvot ovat ympäröivää yhteiskuntaa varten eikä organisaatioiden pitäisi puhua niistä tai keksiä omiaan. Hyveet sen sijaan ovat oivia työkaluja sekä organisaatioille että yksilöille. Tämä podcasti saattaa mennä hiukan hifistelyn puolelle, kun syvennymme siihen, mihin arvot sopivat ja milloin pitäisi puhua hyveistä ja mitä hyötyä tästä erottelusta on. Toisaalta puhumme ehkä juuri siitä, mistä on puute. Hyviä kuunteluhetkiä!

17 Maj 20241h 38min

#91: Ia Adlercreutz – Entäpä jos ryhtyisin maanviljelijäksi?

#91: Ia Adlercreutz – Entäpä jos ryhtyisin maanviljelijäksi?

Ia Adlercreutz on perustamansa strategia- ja bränditoimisto Co-foundersin toimitusjohtaja ja muun muassa entinen Fiskarsin ja Kekkilän markkinointijohtaja. Hän on myös osa-aikainen maanviljelijä. Muutama vuosi sitten hän opiskeli itsensä agrologiksi ja alkoi viljellä aikaisemmin vanhemmilleen kuulunutta tilaa Paraisilla.  Tässä podcastissa keskustelemme Ian kokemuksista aloittelevana maanviljelijänä - sekä konkreettisista opeista että mielen liikkeistä. Lisäksi puhumme tietenkin siitä, miltä suomalaisen maaseudun ja ruoan tulevaisuus näyttää kokeneen strategia- ja brändiammattilaisen silmin. Miksi maaseudun ja kaupunkien välillä repeää kuilu, kuinka maatilojen tuotekehitykseen saataisiin vauhtia, mitä maataloustuilla oikeastaan tuetaan ja mitä pitää tehdä, jos haluaa maanviljelijäksi? Hyviä kuunteluhetkiä!

25 Apr 20241h 25min